drmedicus.pl

drmedicus – zdrowie, dieta, lifestyle, uroda

zdrowe zamienniki cukru
Lifestyle

Zdrowie zamienniki cukru, czyli miód i syrop klonowy

Niektórzy z nas nie potrafią wyobrazić sobie życia bez cukru, szybko się od niego uzależniając. Słodki kryształ tak bardzo upodobany przez ludzi nazywany jest białą śmiercią. Dlaczego jest szkodliwy i czym da się go zastąpić?

Dlaczego cukier jest niezdrowy?

Dodawanie cukru do potraw i płynów w małych ilościach jeszcze chyba nikomu nie zaszkodziło. Nie powinniśmy jednak przesadzać z jego dawkowaniem. Liczy się zdrowy rozsądek.

O ile życie byłoby łatwiejsze, gdyby spożywanie cukru nie przynosiło negatywnych skutków dla naszego organizmu! Rzeczywistość bywa jednak brutalna i musimy się z tym pogodzić.

Cukier w zasadzie nie posiada żadnych wartości odżywczych. Czemu powinny ograniczać go osoby walczące z nadwagą? Ponieważ produkt ten uchodzi za wysokokaloryczny. W 100 g cukru znajduje się prawie 400 kcal. Dlatego dużą różnicę sprawia sama zmiana nawyku słodzenia kawy i herbaty. Już wsypywanie do kubka jednej łyżeczki zamiast dwóch ma dla nas duże znaczenie.

Konsekwencje nadużywania cukru są ogromne. Wymienia się tu:
– próchnicę zębów;
– otyłość;
– choroby układu krwionośnego (które mogą prowadzić nawet do zawału serca);
– cukrzycę;
– nasilenie zmian skórnych np. trądziku;
– problemy z pamięcią.

Alternatywa dla cukru: miód

Gdy nie jesteśmy w stanie całkowicie wyeliminować cukru z potraw, zastosujmy alternatywę. Jedną z nich jest miód. Przysmak w złotym odcieniu otrzymywany dzięki pracowitym pszczołom ma zbawienny wpływ na nasz organizm. Wspomaga leczenie wrzodów żołądka, zwiększa odporność, obniża ciśnienie krwi, działa łagodząco na jelita w przypadku wystąpienia biegunki. Mimo że jego kaloryczność jest na podobnym do cukru poziomie, składa się z glukozy i fruktozy – szybciej wchłanianych do krwi.

Kolejny zamiennik cukru: syrop klonowy

Produkt wywodzący się z Kanady jest coraz bardziej doceniany przez Polaków. Nazywany płynnym złotem, z powodzeniem może stać się substytutem cukru. Podobnie jak miód, doskonale rozpuszcza się w wodzie. 100 g syropu klonowego to niecałe 300 kcal. Zawarte w nim witaminy z grupy B, kwasy organiczne, antyoksydanty i składniki mineralne np. żelazo, fosfor, wapń pozbawiają go miana „pustych kalorii”.

Ze względu na wysoki indeks glikemiczny kanadyjskie złoto płynne nie powinno być stosowane przez osoby cierpiące na cukrzycę.

Czym jeszcze zastąpić cukier?

Zdrowe zamienniki cukru mogą na stałe zająć jego miejsce podczas robienia domowych wypieków. Gdy chcemy, aby ciasto było słodkie, poza syropem klonowym i miodem, możemy dodać do niego… zmielone daktyle.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *