Z całą pewnością można stwierdzić, że odżywianie się jest bardzo istotną rzeczą w życiu każdego człowieka. Dlatego warto o nie w szczególny sposób zadbać i dowiedzieć się, jak w prawidłowy sposób powinno ono przebiegać. W ostatnich latach bardzo popularne stały się pewne mity dotyczące odżywiania. Warto je poznać, a także dowiedzieć się o nich więcej.
Szpinak ma dużo żelaza
Jeden z najbardziej popularnych mitów dotyczących żywienia wskazuje nam, że takie warzywo jak szpinak zawiera w swoim składzie dość dużą ilość żelaza. Jednak nie jest to do końca prawdą. Przez wiele lat uważano, że jest to jedne z najlepszych dostępnych źródeł żelaza. W ostatnich badaniach okazało się to nieprawdą. Szpinak posiada w swoim składzie średnią ilość żelaza, która podobna jest do ilości, jakie znajdują się w innych warzywach zielonych. Dodatkowo żelazo ze szpinaku nie jest dobrze wchłaniane przez organizm człowieka.
Cytrusy to główne źródło witaminy C
Powszechnie sądzi się, że w cytrusach można znaleźć spore ilości witaminy C. Dlatego polecane było ich regularne spożywanie. W rzeczywistości okazuje się, że tego rodzaju owoce mają w swoim składzie stosunkowo dużą ilość witaminy C, jednak nie jest ona najwyższa. W sprzedaży można znaleźć dużo więcej produktów, w których znajduje się większa ilość witaminy C. Wśród nich można wymienić na przykład natkę pietruszki, paprykę czy też czarną porzeczkę.
Ostre przyprawy powodują wrzody żołądka
W obecnych czasach wiele osób sądzi, że ostre przyprawy powodują wrzody żołądka. Jednak jest to bardzo popularny mit. Wrzody żołądka są głównie powodowane poprzez dostanie się do żołądka takiej bakterii jak Helicobacter pylori. To ona jest główne odpowiedzialna za pojawienie się oraz rozwój tego rodzaju schorzenia. Oprócz tego wrzody żołądka mogą być również spowodowane nadużywaniem leków przeciwbólowych. Ostre jedzenie nasila objawy wrzodów, jednak nie wywołuje samej choroby.
Ziemniaki tuczą
Bardzo popularnym mitem jest również stwierdzenie, że ziemniaki tuczą. Jednak okazuje się, że wcale nie zawierają one w swoim składzie aż tak dużej ilości kalorii. Na sto gram ziemniaków przypada jedynie dziewięćdziesiąt kalorii, co nie jest dużą ilością. Dlatego bez problemów można je włączyć do swojej codziennej diety, nawet podczas odchudzania. Warto wspomnieć o tym, że dodatki, które są wykorzystywane do ziemniaków mogą tuczyć. Wśród nich przede wszystkim wyróżnia się zawiesiste sosy, a także tłuszczyk.
Buraki są dobre na anemię
Wśród różnych rodzajów mitów dotyczących żywności można również wymienić stwierdzenie, że buraki są dobre podczas leczenia anemii. Jest to związane w szczególności z ich intensywnym, czerwonym kolorem. Jednak w składzie buraków wcale nie znajduje się tak duża ilość żelaza, jak to się powszechnie uważa. Dodatkowo żelazo pochodzące z roślin stosunkowo słabo się wchłania, dlatego lepszych rozwiązaniem będzie pozyskanie go z innych źródeł. Buraki zawierają w swoim składzie stosunkowo dużą ilość korzystnych przeciwutleniaczy, dlatego i tak warto je włączyć do swojej codziennej diety.