Imbir właściwości zdrowotne – jakie?

0
11

Imbir jest rośliną od dawna znaną i cenioną w kuchni azjatyckiej. W rodzimej, polskiej, pojawia się dopiero od niedawna i przeciera sobie tory. Czym charakteryzuje się ta pikantna roślina i jakie właściwości wykazuje?

Imbir na przeziębienie

Wykazywane przez imbir właściwości zdrowotne dotyczą między innymi właśnie sfery przeziębieniowej. Dzięki szeregowi składników aktywnych, kłącze to jest szeroko znane jako środek na przeziębienie. Pomaga skutecznie zwalczyć kaszel i oczyszcza zatoki z zalegające wydzieliny. Dzięki temu znacząco skraca czas trwania infekcji i pozwala na odzyskanie pełni zdrowia w dużo krótszym czasie.

To również idealne rozwiązanie, dzięki któremu można ograniczyć ilość infekcji w sezonie chorobowym. Dzięki działaniu wzmacniającemu odporność, imbir może wspomóc organizm i sprawić, że nie będziemy chorować tak często. W okresie jesienno-zimowym, kiedy większość osób zapada na różne choroby i znacznie łatwiej jest o infekcję – warto zainwestować we własne zdrowie, na przykład spożywając napar z imbiru. Z jego właściwości można korzystać zarówno tworząc samodzielny napój z wykorzystaniem jedynie świeżego korzenia lub dodać go do herbaty. Ta druga opcja jest szczególnie korzystna dla osób, które nie lubią ostrego smaku, jakim charakteryzuje się imbir. Dzięki dodatkowi herbaty i ewentualnie jakiejś substancji słodzącej – można znacząco zniwelować jego nieco ostry smak.

Działanie przeciwwymiotne

Kłącze imbiru jest również bardzo popularnym i cenionym środkiem na mdłości. Bywa wykorzystywany również przez kobiety ciężarne w walce z najczęściej spotykanymi objawami pierwszego trymestru – czyli właśnie dokuczliwymi mdłościami lub nawet wymiotami. Choć zdarzają się panie, na które napar nie działa – w znakomitej większości przypadków przynosi świetne efekty, dzięki którym kobiety czują się dużo lepiej.

Aby uzyskać napar o właściwościach hamujących mdłości, wystarczy zakupić niewielki kawałek korzenia imbiru i nieduży, około centymetrowy fragment obrać ze skórki. Dla poprawy efektu można tak pozyskany, obrany korzeń pokroić na drobniejsze kawałki lub nawet przecisnąć przez praskę. Jeśli napar ma mieć działanie przeciwwymiotne, niestety nie można wspomóc jego smaku miodem – zwłaszcza że napój należy wypić jak najszybciej, a z kolei miód (dla zachowania swoich właściwości) potrzebuje niższej temperatury. Po uzyskaniu odpowiednio obrobionego kłącza imbiru, należy przygotować napar z użyciem wrzącej wody. Tak przygotowany, wypić jak najszybciej. Niektórzy decydują się również na zjedzenie resztek imbiru, jednak nie jest to konieczne – zwłaszcza że jego intensywny smak może nasilić dolegliwości.

Jakie jeszcze działanie ma imbir?

Oprócz niezawodnych właściwości prozdrowotnych, imbirowi nie można odmówić również niepowtarzalnego smaku. Połączony z daniami kuchni azjatyckiej tworzy niezapomniane zestawy, które pobudzają kubki smakowe.

Aby skorzystać z obydwu wartości imbiru (smakowych i prozdrowotnych), warto dodawać go do różnego rodzaju potraw. Imbir sprawi, że będą smakować doskonale, a dodatkowo pomoże poprawić odporność.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here