Zrób własne lody – to prostsze niż myślisz!

Chyba każdy z nas lubi lody. Nic dziwnego, w upalne dni są one idealnym sposobem na ochłodę. Niestety, kupowane w sklepach gotowe lody zawierają różne substancje chemiczne, które nie są najlepsze dla naszego zdrowia. Poniżej prezentujemy banalnie prosty przepis na domowe lody. Do ich przygotowania wystarczą tylko dwa składniki!

Co będzie potrzebne?

Do zrobienia domowych lodów potrzebne będą dwa podstawowe składniki. Otóż są nimi śmietana kremówka oraz słodzone, skondensowane mleko – w równych proporcjach. Musimy umieścić je w blenderze albo w misce i przez minutę mieszać, a następnie wlać do pojemnika i włożyć do zamrażarki na dwie godziny. To oczywiście baza do lodów, którą możemy wzbogacić o nasze ulubione dodatki. Mogą to być pokruszone ciasteczka, bakalie, mocna kawa czy też kawałki owoców. A całość podaną w pucharku możemy jeszcze polać owocowym syropem lub czekoladą.

Lody dla całej rodziny!

Nie od dziś wiadomo, że za lodami przepadają również dzieci. Przygotowując ten smaczny deser w domu, możemy je poprosić o pomoc. Sprawimy tym dzieciom niemałą radość, bowiem nie tylko będą mogły mieć swój wkład w przygotowanie lodów, ale także będą mogły wzbogacić je o swoje ulubione dodatki. Co więcej, podając naszym pociechom domowe lody, dbamy o ich zdrowie. Są one bowiem zdecydowanie zdrowsze aniżeli te, które możemy kupić w sklepie.

Dwa proste przepisy

Poniżej prezentujemy dwa proste przepisy na domowe lody.

Lody bananowo-truskawkowe

Do przygotowania lodów bananowo-truskawkowych potrzebne będą następujące składniki:

  • 2 pokrojone w plasterki banany;

  • pół szklanki świeżych lub mrożonych truskawek pokrojonych w plasterki;

  • pół łyżeczki prawdziwej wanilii;

  • 2 łyżki gęstej śmietany.

Na początku musimy umieścić plasterki banana na talerzu w jednej warstwie. Upewnijmy się, że jest trochę miejsca między każdym plasterkiem. Następnie powinniśmy je mrozić przez co najmniej dwie godziny, a najlepiej całą noc. Gdy są już zamrożone, wkładamy banany i truskawki do blendera lub robota kuchennego i miksujemy do miękkości, aby uzyskać konsystencję lodów. Na koniec dodajemy śmietanę i wanilię po czym mieszamy do połączenia składników. Tak przygotowane lody ponownie zamrażamy.

Lody waniliowo-pomarańczowe

Aby przygotować lody waniliowo-pomarańczowe, potrzebujemy:

  • 2 średniej wielkości pomarańcze;

  • 1,75 szklanki pełnotłustego mleka kokosowego;

  • 4 łyżki wybranego słodzika (miód, syrop klonowy itp.);

  • łyżeczka prawdziwego ekstraktu waniliowego.

Pomarańcze obieramy i dzielimy je na kawałki. Kładziemy na blasze do pieczenia lub talerzu i wkładamy do zamrażarki na ok dwie godziny lub do momentu, aż będą twarde. Dodajemy mleko kokosowe i połowę cząstek pomarańczy do blendera, miksujemy razem do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodajemy pozostałe plasterki pomarańczy i ponownie miksujemy. Na koniec możemy dodać nasz ulubiony środek słodzący i wanilię i ponownie miksujemy. Wlewamy do pojemnika i ponownie mrozimy.

Lody to niezwykle smaczny deser, szczególnie w czasie upałów. Dostępne w sklepach produkty nie są najlepsze dla naszego zdrowia ze względu na zawarte w nich substancje chemiczne. Możemy jednak przygotować własne lody w domu. Chcesz poznać więcej przepisów na zdrowe posiłki i napoje? Znajdziesz je w magazynie „Dr Medicus”. Zamień przetworzoną żywność na naturalne produkty, póki nie jest za późno!