Zdrowa (i tania) dieta – co musisz mieć w kuchni?

Internet przepełniony jest „fit poradami”, a każda dieta obiecuje, że dzięki niej będziemy nie tylko szczuplejsi, ale też zdrowsi i pełni energii. Zazwyczaj taki dzienny jadłospis przewyższa możliwości portfela, z ambitnych planów pozostaje frustracja, a na obiad serwowana jest zupka chińska.

Błędem jest sięganie po popularne diety i wzorowanie się na celebryckim menu. Włączanie egzotycznych produktów do codziennego jadłospisu to nie zawsze dobry pomysł. Zdrowo wcale nie oznacza drogo. Po co sięgać po nasiona chia czy jogdy goi skoro równie zdrowe (i tańsze) są ich polskie odpowiedniki? Oto kilka prostych sposobów na pełnowartościowe posiłki bez wydawania fortuny.

Oto lista łatwo dostępnych produktów, dzięki którym przygotujesz wiele posiłków, a jednocześnie zaoszczędzisz czas i pieniądze.

Ziemniaki

Te niedoceniane warzywa są źródłem cennych dla zdrowia związków. Ziemniaki zawierają witaminę C i beta-karotenen, ale do tego są niskokaloryczne. Warto włączać je do codziennych posiłków i łączyć z innymi warzywami, aby otrzymać pełnowartościowy obiad.

Mrożone warzywa i owoce

Świeże warzywa i owoce sezonowe są zawsze lepszym rozwiązaniem niż ich mrożony odpowiednik. Jeśli jednak koszt tych pierwszych przewyższa możliwości, mrożonki są doskonałą alternatywą. Badania wykazują, że mrożone produkty zachowują większość witamin i składników mineralnych.

Brązowy ryż

Pasuje do większości potraw i kosztuje niewiele. To bogactwo zdrowych węglowodanów, które można wykorzystać do przygotowania różnych posiłków (między innymi do sałatek, zapiekanek, zup czy smażonych potraw). Ryż brązowy jest zdrowszym odpowiednikiem ryżu białego.

Jogurt grecki/ jogurt naturalny

Prawdopodobnie nigdy nie myślałeś o jogurcie, jako o pełnowartościowym posiłku. Jogurt grecki w połączeniu z kawałkami świeżych owoców, bakaliami, czy orzechami, jest doskonałym pomysłem na śniadanie. Dodatkowym atutem, oprócz ceny, jest także czas przygotowania posiłku.

Owsianka

To kolejna propozycja szybkiego, taniego i zdrowego śniadania, dzięki któremu energia nie opuści Cię przez kilka godzin. Owsiankę można komponować z ulubionymi owocami, dzięki temu każdego dnia, można jeść to samo na wiele różnych sposobów, dostarczając organizmowi zdrowej porcji węglowodanów. Owies pasuje niemal do wszystkiego i kosztuje grosze.

Pieczywo pełnoziarniste

To najzdrowsza alternatywa dla pieczywa białego. Najczęściej koszt chleba pełnoziarnistego jest wyższy, ale warto zauważyć, że takie pieczywo dostarcza większej ilości węglowodanów, a więc więcej energii. Ta sama porcja produktu może wystarczyć nawet na dwa śniadania. Pieczywo można komponować ze świeżymi warzywami.

Herbata

Jeśli czujesz, że Twoja dieta jest uboga i brakuje Ci witamin lub minerałów, sięgnij po herbatę. To idealne urozmaicenie diety, a koszt 100g suszonych liści często nie przekracza kilku złotych. Wbrew pozorom wybór herbaty nie jest łatwy. Różnorodność smaków i gatunków może zaskakiwać. Dla zdrowia najlepsza będzie herbata zielona, która zawiera antyoksydanty i działa uspokajająco.

Masło orzechowe

Bogactwo witaminy E, zdrowych tłuszczów, białka oraz cynku. Jeżeli zamierzasz kupić masło orzechowe pamiętaj, że musi zawierać 100% orzechów. Tylko taki produkt będzie pełnowartościowy. Na rynku można znaleźć masło bez dodatku cukru, soli i oleju palmowego.

Tofu

Wegetarianie zajadają się nim, a wśród mięsożerców pojawia się na twarzy grymas zniesmaczenia na dźwięk tej nazwy. Jedzenie tofu nie musi oznaczać rezygnacji z jedzenia mięsa, choć jest dobrą i bogatą w białko alternatywą. Kostkę naturalnego tofu można kupić już za ok 3-4 zł.

Cebula

Cebula wzbogaca smak każdej potrawy. Działa przeciwnowotworowo i zwalcza przeziębienie. Do kanapek na śniadanie możesz dorzucić kilka krążków cebuli, na obiad możesz przygotować zupę cebulową, a do sałatki serwowanej wieczorem dodać cebulę posiekaną w kostkę.

Zdrowa dieta to nie tylko dodanie kilku zdrowych produktów, to także wyeliminowanie żywności, która szkodzi Twojemu organizmowi.

Zdrowa dieta – czego unikać:

  • Biały cukier – wpływa na wzrost masy ciała, odpowiada za choroby serca, uzależnia

  • Tłuszcze trans – produkty typu fast food i margaryna to główne źródła tego tłuszczu. Niebezpiecznie podwyższają poziom cholesterolu i mogą przyczyniać się do rozwoju miażdżycy i chorób serca.

  • Sztuczne słodziki – jeżeli zamiast cukru stosujesz słodziki, to jest to ogromny błąd. To chemia, która rujnuje Twój organizm i może przyczynić się do rozwoju nowotworu.

  • Produkty niskotłuszczowe – podczas produkcji tego rodzaju żywności brak tłuszczu rekompensowany jest dużą ilością cukru, soli i innych substancji. To tak zwana żywność wysoko przetworzona, którą należy omijać szerokim łukiem.

  • Biały chleb – są to tzw. puste kalorie. Nie zawiera witamin i minerałów, za to najczęściej wzbogacony jest chemicznymi substancjami spulchniającymi.

Wbrew pozorom te zwyczajne produkty to źródło wielu kulinarnych inspiracji. Warto po nie sięgać, bo są smaczne i tanie. Już za kilka złotych można przygotować pożywny obiad, śniadanie, kolację a nawet zdrowy deser. Jeżeli chcesz poznać inne, wartościowe produkty i zmienić swoją dietę na zdrowszą, koniecznie zajrzyj do magazynu „Dr Medicus”.

Znajdziesz w nim porady jak zdrowo żyć, informacje o niebezpiecznych praktykach wielkich koncernów farmaceutycznych i oszustwach producentów żywności. Chroń siebie i swoich bliskich. Nie pozwól niszczyć swojego zdrowia!