Czy wiesz, co grozi Twoim jelitom?

Stanowią najdłuższy i jeden z najbardziej niedocenianych odcinków całego przewodu pokarmowego. Chociaż codziennie wykonują tytaniczną pracę, wielokrotnie ratując nasz organizm przed poważnym zagrożeniem, nie zwracamy na nie szczególnej uwagi – do czasu. Kiedy pojawiają się problemy z jelitami nasze życie zostaje kompletnie zdemolowane. Czy wiesz, co grozi Twoim jelitom?

Jelito to część przewodu pokarmowego charakteryzująca się wyjątkową pokaźną długością – może dochodzić nawet do 7 metrów. Jego podstawowym zadaniem jest przyjmowanie treści docierających z żołądka, a następnie trawienie ich przy pomocy kwasów i wchłanianie substancji odżywczych. Procesy te odbywają się, jak wspomnieliśmy, na bardzo długim odcinku. Nic więc dziwnego, że po drodze mogą pojawić się warunki do rozwoju różnego typu chorób.

Procesy degeneracyjne, następujące w tej części naszego organizmu dzieli się zasadniczo na trzy rodzaje. Mogą one mieć pochodzenie zapalne, wynikać z kwestii immunologicznych lub mieć podłoże genetyczne. Osobnym, czwartym aspektem sprawy, są rozwijające się w jelitach komórki nowotworowe. Wszystkie one są, naturalnie, niebezpieczne dla naszego zdrowia (w wielu przypadkach także życia) i warto dokładnie poznać ich specyfikę.

Zapalenie jelit

Dane, dotyczące dolegliwości jelitowych, jasno wskazują na to, że zapalenia są najczęstszymi przyczynami problemów w tym obszarze układu pokarmowego. Ich przyczynami mogą być, w równej mierze, chorobotwórcze wirusy, bakterie oraz zatrucia pokarmowe. Znakiem rozpoznawczym zatrucia są silne bóle brzucha. Często dołącza do nich ostra biegunka i wymioty. Jeśli mamy do czynienia z rotawirusem, pojawia się również podwyższona temperatura ciała. Bakteriami wywołującymi zatrucie są najczęściej gronkowiec, E. coli i salmonella.

Zapalenie wyrostka robaczkowego

Gdy dochodzi do ataku „ślepej kiszki” w pierwszej kolejności pojawia się silny ból brzucha (odczuwany w okolicy pępka). W następnych godzinach od wystąpienia problemu często pojawia się niechęć do jedzenia i wymioty, którym towarzyszy wzrost temperatury powyżej 39 stopni. Jeśli odczuwamy ból po prawej stronie podbrzusza, koniecznie udajmy się do lekarza. Im dłużej zwlekamy z operacyjnym usunięciem wyrostka, tym większe ryzyko powikłań!

Zespół jelita drażliwego

Stanowi dolegliwość o przewlekłym charakterze, która dotyka przeważnie kobiet po 30. Objawy to: ból brzucha i zaburzenia w regularnym wypróżnianiu. Jak dotąd nie stwierdzono, jaka jest przyczyna tej choroby. W leczeniu stosuje się dietę wysoko błonnikową, którą uzupełniają leki przeciw biegunce lub wzdęciom oraz psychoterapia (chorzy w 70% mają problemy psychiczne).

Nietolerancja glutenu

Powoduje zaburzenie procesów trawiennych i znacznie słabsze wchłanianie substancji odżywczych. Podobnie jak inne choroby jelit objawia się ona zazwyczaj w postaci bólów brzucha, wzdęć, biegunek i chudnięcia (może do nich dojść także depresja), pojawiających się po spożyciu pszenicy, żyta czy jęczmienia. Dlatego, po zaobserwowaniu objawów nietolerancji, koniecznie należy wykluczyć tego typu produkty ze swojej diety.

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego oraz choroba Leśniowskiego i Crohna

To choroby, które wynikają z nieprawidłowej reakcji układu odpornościowego. Pierwsza atakuje przede wszystkim jelito grube, podczas gdy druga – końcowy fragment jelita cienkiego (acz może wystąpić także w innych miejscach). Obie wywołują silne bóle brzucha, biegunki oraz towarzyszy im krwisty stolec. Leczenie farmakologiczne często nie przynosi spodziewanych efektów. Konieczne jest wycięcie części chorych.

Nowotwory jelit

To druga, po raku płuc, przyczyna zgonów w Polsce. W grupie ryzyka znajdują się przede wszystkim osoby po 40. Objawy raka jelita to zazwyczaj: problemy z wypróżnieniem, zwłaszcza zaś występujące często i naprzemiennie biegunki i zaparcia (krwiste i śluzowate). Warto szczególną uwagę zwracać na ten właśnie aspekt.

Na co zwracać szczególną uwagę

Naukowcy stwierdzili, że w przypadku problemów z jelitami można mówić o pięć najczęstszych symptomach ostrzegawczych – znakach, które daje nam organizm na długo, zanim zaczną się poważne choroby jelit. Uważa się, że świadectwem złej kondycji naszego przewodu pokarmowego na odcinku jelitowym są przede wszystkim:

  1. skłonność do przeziębienia – prawdopodobnie wynikają z zaburzenia w mikroflorze jelitowej. Zbyt mała ilość „dobrych” bakterii nie pozwala organizmowi skutecznie bronić się przed zakażeniami. W takiej sytuacji warto sięgnąć po produkty o dużej zawartości błonnika oraz rozpocząć suplementację L. casei.

  2. Wysypka i pęcherzyki na łokciach – jest bardzo częstym objawem nietolerancji na gluten. Niestety lekarze aż nazbyt często mylą ją z atopowym zapaleniem skóry, przez co chory pozostaje z problemem na długie lata. Pozbawiony możliwości przeciwdziałania.

  3. Złe samopoczucie (depresja) – zaburzenie równowagi bakteryjnej jelit może doprowadzić do wytwarzania zbyt dużej ilości cytokin, które odpowiadają pośrednio za nasze złe samopoczucie, zdenerwowanie i pojawiające się zaburzenia lękowe. Najlepszym zabezpieczeniem przed taką sytuacją jest spożywanie herbaty, dużej ilości owoców i warzyw oraz oliwy z oliwek.

  4. Zmęczenie – zbyt duża ilość bakterii o negatywnym oddziaływaniu na organizm w jelitach, może prowadzić do zmęczenia mięśni, stanu obolałości i apatii. Wynika to w prostej linii z obecności złych bakterii, które zaburzają prawidłowe przyswajanie witamin i minerałów. Choćbyśmy jedli dużo i zdrowo, to w takiej sytuacji pozostaniemy przemęczeni i niechętni do jakiegokolwiek wysiłku. W takiej sytuacji warto się skonsultować z lekarzem i poprosić go o antybiotyk.

Więcej informacji na temat naturalnych sposobów ochrony jelit, przed rozwojem niebezpiecznych chorób, dowiesz się z magazynu „Dr Medicus„. Wyposaż się w fachową wiedzę, która ochroni zdrowie i życie Twoje oraz Twoich bliskich. Nie ma na co czekać!