Uwaga na GMO!

Czy zastanawiałeś się kiedyś nad wpływem żywności modyfikowanej genetycznie (GMO) na organizm człowieka? Jeśli nie, to czas najwyższy. Problem ten dotyczy głównie innych krajów, aczkolwiek i w Polsce możemy znaleźć produkty, w składzie których zawarte są pochodne GMO. Sprawdźmy zatem jak GMO wpływa na zdrowie człowieka.

Czym tak naprawdę jest GMO?

GMO to organizmy modyfikowane genetycznie. Za pomocą działań inżynierii genetycznej zmienia się genom danej rośliny lub zwierzęcia. Historia tego typu modyfikacji sięga 1973 roku, obecnie zaś w wielu krajach świata można legalnie kupować produkty GMO. Należy jednak zauważyć, że już w czasach starożytnych dokonywano celowego krzyżowania gatunków, by uzyskać większe plony lub sprawniejsze zwierzęta. Modyfikacje, którym poddawane są obecnie organizmy, polegają na:

  • zmianie aktywności genów naturalnie występujących w danym organizmie,

  • wprowadzeniu do organizmu dodatkowych kopii jego własnych genów,

  • wprowadzeniu genu pochodzącego od innego organizmu.

Żywność modyfikowana na sklepowej półce

Wybierając się do sklepu nierzadko nawet nie mamy świadomości, że otaczają nas produkty genetycznie modyfikowane. Dlaczego? Otóż nie są one odpowiednio oznakowane przez producentów. Mało tego, czasami nawet jeżeli dane opakowanie zawiera informację, że jest to żywność wolna od GMO, nie jest to prawdą.

GMO a środowisko naturalne

O szkodliwości żywności genetycznie modyfikowanej należy mówić nie tylko w kontekście zdrowia człowieka. Niezwykle ważny jest również jej wpływ na środowisko naturalne. Warto więc zwrócić uwagę chociażby na fakt, iż pyłek z roślin GMO łatwo ulega przenoszeniu przez wiatr, zanieczyszczając rośliny niezmodyfikowane genetycznie i dziko rosnące. Część tego zapylenia krzyżowego występuje za pośrednictwem owadów, co uniemożliwia jego kontrolę.

Rośliny modyfikowane genetycznie prowadzą do powstawania „superchwastów”, które są odporne na stosowane powszechnie herbicydy. Ponadto pestycydy GMO z niezwykłą łatwością przenikają do wody. Badania przeprowadzone w Hiszpanii wykazały, że ponad 40% badanych wód gruntowych było skażonych powszechnie znanym środkiem o nazwie RoundUp. Stosowanie go powiązano z licznymi problemami zdrowotnymi. Póki co nie widać jeszcze pełnych skutków skażonej wody. Organizmy genetycznie modyfikowane wpływają negatywnie również na ekologiczne rolnictwo. Już teraz co trzeci rolnik ekologiczny twierdzi, że ma prawdziwy problem z zanieczyszczeniem genetycznie zmodyfikowanym w swoich uprawach. Ale to nie wszystko: organizmy modyfikowane genetycznie niszczą dziką przyrodę – pestycydy zabijają pszczoły, motyle, ważki, osy i inne owady zapylające, które są niezbędne dla upraw i dzikich roślin.

GMO a zdrowie człowieka

Glifosat to niezwykle szkodliwy pestycyd, zawarty chociażby w środku o nazwie RoundUp. Jego stosowanie wiąże się z różnego rodzaju problemami zdrowotnymi. Wśród nich można wyróżnić:

  • niepłodność;

  • problemy z poziomem insuliny;

  • problemy z układem odpornościowym;

  • problemy trawienne;

  • problemy z większością narządów w organizmie;

  • problemy z płodnością.

Które produkty są najczęściej modyfikowane genetycznie?

Modyfikacje genetyczne żywności stały się już codziennością, szczególnie w niektórych krajach. Najczęściej ingerencje te dotyczą kukurydzy, canoli, lucerny, cukinii, ziemniaków, drożdży, jabłek, soi, buraków cukrowych, nabiału, nasion bawełny oraz papai. Nietrudno zauważyć, że wiele z tych produktów spożywamy na co dzień. Tym bardziej powinniśmy więc uważać na to, co tak naprawdę jemy.

Niektórzy upatrują w organizmach modyfikowanych genetycznie lekarstwa na jeden z największych problemów świata – głód. Owszem, stosowanie GMO pozwala na zwiększenie plonów. Kłopot jednak w tym, że nikt nie jest w stanie przewidzieć wpływu tego typu produktów na zdrowie w dłuższej perspektywie. O tym czym tak naprawdę może grozić spożywanie GMO dowiesz się z magazynu „Dr Medicus”.