Syrop z pędów sosny – pij go codziennie i zapomnij o antybiotykach!

Dobre samopoczucie wpływa na to, jak funkcjonujemy. Zazwyczaj podejmujemy działania dopiero wtedy, gdy w organizmie rozwija się infekcja. Zamiast szukać antidotum na dolegliwości i zapobiegać chorobie, najczęściej walczymy, gdy stan zapalny jest już zaawansowany (wtedy sięgamy po antybiotyki). Nie od dziś wiadomo, że to co najzdrowsze i najlepsze dla organizmu człowieka, pochodzi z natury. Syrop z pędów sosny jest przykładem bezpiecznego, naturalnego leku. Dowiedz się jak go przygotować i ciesz się zdrowiem przez cały rok!

Jak działa syrop z pędów sosny?

Udrażnia drogi oddechowe

Już sam spacer po sosnowym lesie może przyczynić się do poprawy naszego samopoczucia. Olejek sosnowy oczyszcza drogi oddechowe. Przy dusznościach, męczącym kaszlu, czy nawet zapaleniu gardła, syrop z sosny ułatwi oddychanie i zadziała bakteriobójczo, a także pozwoli pozbyć się infekcji szybko i skutecznie. Dodatkowo działa wykrztuśnie, łagodzi chrypę i bóle gardła.

Dostarcza witaminy C

Na przeziębienie, grypę, stany zapalne. Zawarta w syropie z sosny witamina C, to duża dawka odporności. Oprócz właściwości leczniczych wyciąg z sosny ma również właściwości pielęgnacyjne. Witamina C, znana jest jako silny przeciwutleniacz, a więc nie tylko wzmacnia odporność, ale także pomaga zadbać o urodę.

Poprawia apetyt

Zawartość związków chemicznych w postaci goryczy pobudza apetyt. Już nieduża dawka syropu, tuż przed posiłkiem sprawi, że wzrośnie łaknienie. To skuteczne rozwiązanie dla osób, które z powodu osłabienia organizmu wszelkimi kuracjami odczuwają spadek apetytu. Spożywanie pokarmów podczas choroby jest istotne dla wzmocnienia organizmu i odzyskania sił, syrop z pędów sosny zadziała w tym przypadku stymulująco na apetyt. Polecany jest również niejadkom. Słodki i delikatny smak syropu jest lubiany nawet przez najbardziej wybrednych smakoszy. Gorycze działają również uspokajająco i regeneracyjnie.

Dostarcza flawonoidów

Młode pędy sosny są źródłem przeciwutleniaczy – oprócz witaminy C zawierają także flawonoidy, które skutecznie usuwają wolne rodniki. Wszechobecna, wysoce przetworzona żywność, jest prawdziwą tykającą bombą. Dostarcza do organizmu ogromne ilości wolnych rodników. Te gromadzą się i powodują szybsze starzenie się organizmu. Pierwsze zmiany pojawiają się na skórze, która traci elastyczność. Później wpływają niekorzystnie na jakość życia, a nawet skracają je przyczyniając się do rozwoju groźnych chorób (np. nowotworowych). Bioflawonoidy zawarte w soku z pędów sosny hamują procesy starzenia oraz wydłużają życie. Związkom tym przypisuje się również szereg innych właściwości: działają moczopędnie i przeciwzapalnie, zapobiegają zakrzepom i krwawieniom, obniżają ciśnienie, mają właściwości rozkurczające.

Kiedy i jak zbierać pędy?

Kwiecień i początek maja, to doskonały moment na przygotowanie syropu. Pędy należy zbierać z kilku drzewek, aby nie uszkodzić rośliny. Ponadto należy wybierać te najbardziej soczyste okazy. Zerwanie pędu eliminuje wzrost gałązki, a więc należy zachować umiar. Idealny pęd powinien mieć nie więcej niż 12 cm. Syrop warto przygotować od razu.

Przepis na zdrowie

Litrowy słoik pędów sosny, niewielka ilość wody, cukier brązowy i odrobina (ok. 100 ml) spirytusu. Ten nieskomplikowany zestaw, pozwoli stworzyć niezwykle zdrowy eliksir. Jak go przygotować?

Pędy należy pokroić na kawałki, wymieszać je z cukrem brązowym (cukier brązowy jest zdrowszy i zdecydowanie smaczniejszy) i włożyć do słoika. Wierzch należy oblać alkoholem. Ostatnią warstwą powinna być warstwa cukru. Tak przygotowany słoik około miesiąca powinien stać na słońcu. Pędy puszczają soki, ich objętość się zmniejsza. Jeśli cukier jest suchy, można polać wierzch jeszcze odrobiną alkoholu. W przypadku mało jędrnych pędów, można wlać do słoika około 50 ml ciepłej wody.

Po miesiącu syrop jest gotowy i bardzo intensywnie pachnie żywicą. Na zdrowie!

Miód zamiast cukru

Jeśli nie chcemy używać cukru do stworzenia syropu z pędów sosny, możemy zastąpić go miodem: to smaczna (i zdrowa) alternatywa dla cukru. Jego prozdrowotne właściwości pozwalają uzyskać jeszcze lepszy efekt. Należy pamiętać o tym, że miód musi pochodzić z zaufanego źródła, należy wybrać naturalny produkt (najlepiej kupić go u lokalnego pszczelarza, a nie w supermarkecie).

Naturalna domowa apteczka

Sośnie zawsze przypisywano właściwości magiczne, stała się symbolem długowieczności, a syrop z jej pędów jest znany od wieków. Jego zdrowotne właściwości od lat leczą infekcje i przeziębienia. Wystarczy jedna łyżeczka syropu dziennie, aby skutecznie pozbyć się problemów z drogami oddechowymi. Ten naturalny lek jest bezpieczny także dla dzieci. W przeciwieństwie do farmaceutyków, minerały i witaminy zawarte w syropie z sosny wzmacniają odporność i leczą stany zapalne jednocześnie nie obciążając wątroby.

Syrop z pędów sosny, to prawdziwy eliksir zdrowia. Szereg badań potwierdza jego zbawienny wpływ na organizm człowieka. Z wirusami należy walczyć cały rok, a syrop z pędów sosny jest doskonałym antidotum na wszelkie jesienno-zimowe dolegliwości.

Jeśli chcesz poznać więcej sposobów na wzmacnianie odporności, koniecznie zajrzyj do magazynu „Dr Medicus”. To doskonałe źródło wiedzy na temat naturalnych rozwiązań dla zdrowia i urody.