Skala ORAC kluczem do zdrowia i długowieczności?

W naszym organizmie znajdują się zarówno wolne rodniki, jak i antyoksydanty. Te pierwsze niszczą strukturę zdrowych komórek ludzkiego ciała, doprowadzając do ich śmierci. Gdy nasze komórki umierają, szybciej się starzejemy i zapadamy na choroby, np. miażdżycę, choroby mózgu, układu pokarmowego czy nowotwory.

Wolne rodniki

Powstawanie wolnych rodników w naszym organizmie jest naturalnym procesem. Zostaje on jednak nienaturalnie przyspieszony pod wpływem szkodliwych czynników zewnętrznych i błędów żywieniowych, takich jak:

– bierne i czynne palenie papierosów

– nadużywanie alkoholu

– nadmierne spożywanie cukru

– brak snu

stres

– spożywanie żywności smażonej, wędzonej i grillowanej

– nadmierne przebywanie na słońcu

Antyoksydanty

Antyoksydanty, inaczej zwane utleniaczami, neutralizują wolne rodniki. Dzięki temu zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę, choroby serca, czy nowotwory. Ponadto, zwiększają odporność organizmu i opóźniają procesy starzenia. Antyoksydanty występują w wielu produktach spożywczych. Należy zatem dostarczać je organizmowi poprzez odpowiednią, zrównoważoną dietę.

Czym jest skala ORAC?

Skala ORAC została opracowana przez Krajowy Instytut ds. Procesu Starzenia w National Academy of Health. Pokazuje ona zdolność antyoksydacyjną produktów spożywczych w jednostce µmol TE na 100g produktu. Dzięki temu wiemy, które produkty najlepiej radzą sobie ze zwalczaniem wolnych rodników, a zatem są niezwykle cenne dla naszego zdrowia.

Oto lista najsilniejszych antyoksydantów według skali ORAC:

1. Zioła i przyprawy

Najsilniejsze właściwości antyoksydacyjne wykazują zioła i przyprawy. Warto zatem jak najczęściej dodawać je do pokarmów, sosów, mięs i zup. Są to głównie (od największej wartości µmol TE na 100 g):

– Mielone goździki

– Oregano suszone

– Tymianek (suszony)

– Cynamon

Rozmaryn

– Kurkuma

– Majeranek

– Ziele angielskie

– Tymianek (świeży)

– Liście kolendry

– Bazylia (świeża)

– Mięta pieprzowa

– Curry

2. Warzywa i owoce

Nieodłącznym elementem codziennej diety powinny być również warzywa i owoce. Oprócz przypraw, to właśnie one posiadają największe właściwości antyoksydacyjne:

– Czarna aronia

– Żurawina (świeża)

– Karczoch

– Sałata czerwona

– Morwa

– Jeżyny

– Rzodkiewka

– Truskawki

– Śliwki

– Czarna porzeczka

– Szparagi

– Sałata masłowa

– Kapusta czerwona

– Koperek (świeży)

– Maliny

3. Napoje i przetwory

Mogłoby się wydawać, że przetwarzanie pokarmów pozbawia ich składników odżywczych. Jednak nie wszystkie składniki odżywcze ulegają rozpadowi pod wpływem wysokiej temperatury. Jednymi z nich są termostabilne przeciwutleniacze, np. flawonoidy, czy likopen. Znajdują się one w produktach takich jak:

– kompot z truskawek

– kompot z wiśni

– wino czerwone

– sok pomarańczowy (niesłodzony)

– sok jabłkowy (niesłodzony)

– herbata zielona

– sok pomidorowy

4. Orzechy i nasiona

Warto również zwrócić uwagę na zawartość orzechów i nasion w naszej codziennej diecie. Nie tylko ze względu na wysokie właściwości antyoksydacyjne, ale również na wysoką zawartość pożytecznych tłuszczy roślinnych.

– kakao

– ziarna kuminu

– sorgo

– orzechy pecan

– orzechy włoskie

– nasiona chia

– migdały

– orzeszki ziemne

– orzechy nerkowca

– orzechy macadamia

– siemię lniane

– pestki dyni

Dodatkowo, silne właściwości przeciwutleniające posiada również koenzym Q10, który warto przyjmować jedząc pokarmy takie jak ryby, mięso i rośliny strączkowe.

W dzisiejszych czasach jesteśmy narażeni na wiele negatywnych czynników, takich jak stres oksydacyjny, czy zanieczyszczenia, które rujnują nasze zdrowie. Należy zatem neutralizować ich wpływ na nasz organizm poprzez odpowiednią dietę.

Nie warto wydawać fortuny na leki, kiedy natura obdarzyła nas wszystkim, co potrzebne do zachowania zdrowia. Więcej porad na temat zdrowego trybu życia i odżywiania znajdziesz w magazynie „Dr Medicus”. Zapisz się do darmowego newslettera, aby na bieżąco otrzymywać powiadomienia o najnowszych artykułach.