Probiotyki – jedz na zdrowie!

Każdy o nich słyszał, jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę, jak ważne dla naszego organizmu są probiotyki. Alergie, częste infekcje, biegunki, zapalenia jelit – to sygnały jakie wysyła organizm, który potrzebuje dobrych bakterii.

Krople, kapsułki, saszetki – probiotyki można dostać pod różnymi postaciami. Także kefiry i jogurty wzbogacane są szczepami bakterii, które mają wspomagać prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Źródeł probiotyków jest wiele, jednak warto wybierać te skuteczne i naturalne, a więc bezpieczne dla zdrowia.

Jaką rolę pełnią probiotyki?

Głównie od nich zależy to, jak funkcjonuje nasz organizm. Mikroflora jelitowa wspomaga odporność i reguluje procesy trawienne. Ma za zadanie hamować patogeny i eliminować toksyny. Szczepy bakterii pełnią kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego, odpowiednia dawka drobnoustrojów ma również korzystny wpływ na jelita.

 

Problemy z jelitami mogą być wywoływane przez:

  • zbyt częste kuracje antybiotykowe
  • wysokoprzetworzoną żywnością (tzw. „śmieciowe” jedzenie)
  • nadmierny stres
  • używki (papierosy, alkohol)
  • nieregularny tryb życia, brak odpoczynku i zbyt małą ilość snu
  • złe bakterie dominujące w układzie pokarmowym

 

Objawy, które powinny zaniepokoić i skłonić do sięgania po probiotyki to:

  • Duży spadek masy ciała
  • Biegunki lub zaparcia
  • Nadmierna senność
  • Bóle brzucha i chroniczne zmęczenie
  • Alergie pokarmowe, wysypki
  • Spadek odporności

Nabiał – bezpieczny i naturalny probiotyk

Aby skutecznie dbać o mikroflorę bakteryjną jelit, nie trzeba sięgać po gotowe i kosztowne rozwiązania z apteki. Warto wzbogacić dietę o produkty, które równoważą florę bakteryjną w układzie pokarmowym. Powinny one zawierać bakterie Bifidobacterium lub Lactobacillus, które powstają w procesie fermentacji.

Maślanka, jogurt naturalny czy kefir to probiotyki, które dostarczają organizmowi dobrych bakterii. Tutaj warto jednak zwrócić szczególną uwagę na skład produktu. Często probiotykiem nazywany jest produkt, którego działanie jest zerowe przez zbyt dużą zawartość cukru. Obowiązuje zasada: im krótszy skład tym lepszy produkt.

Kwas mlekowy a kiszonki domowej roboty

Wiele osób zrezygnowało z kiszonek na rzecz atrakcyjniejszych dań kuchni światowej. To duży błąd: kiszonki odgrywają ogromną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu i układu odpornościowego. Są źródłem kwasu mlekowego oraz antyoksydantów, dzięki czemu ułatwiają pozbywanie się toksyn z organizmu.

Dodatkowo kiszone warzywa powinny znaleźć się w diecie osób, które zamierzają zrzucić zbędne kilogramy. Kiszonki są niskokaloryczne i dostarczają niezbędnych witamin. Zawarte w nich witaminy z grupy B ułatwiają przyswajanie żelaza, a także mają duży wpływ na kondycję skóry, paznokci oraz włosów.

Kiszonki, to nie tylko solidna dawka witamin, ale także naturalne probiotyki, dzięki którym układy pokarmowy i odpornościowy funkcjonują prawidłowo.

Kwas chlebowy: stymulator jelit

Kwas chlebowy, to napój, który powstaje podczas fermentacji pieczywa i – podobnie jak kiszonki – został wyparty przez produkty z grupy fit lub eko.  Jest to kolejny błąd, ponieważ kwas chlebowy ma mnóstwo cennych właściwości.

Stymuluje jelita do pracy, reguluje procesy trawienne i wspomaga przemianę materii. Stanowi zdrowy, naturalny i bezpieczny probiotyk, po który warto sięgać w przypadku  dolegliwości jelitowych. Dodatkowo jest  bogatym źródłem witaminy C, dzięki czemu wspiera układ odpornościowy.

Sfermentowane kiełki – rejuvelac

O tym naturalnym probiotyku mogło słyszeć niewiele osób, jego nazwa brzmi dość egzotycznie, a same kiełki nie są zbyt popularne. Napój ze sfermentowanych kiełków jest źródłem witamin B i K.  Przede wszystkim rejuvelac sprzyja pracy jelit. Dzięki zawartości kwasu mlekowego i bakterii lactobacillus, odbudowuje mikroflorę bakteryjną i wspomaga układ pokarmowy. Już dwie łyżki takiego napoju wystarczą, aby uregulować pracę jelit.

System odpornościowy często wysyła sygnały, które są przez nas ignorowane. Może to prowadzić do poważnych zaburzeń. Probiotyki przede wszystkim zapobiegają infekcjom, chorobom, alergiom, a także wspomagają walkę z nadwagą i wspierają układ odpornościowy.

Chcesz wiedzieć więcej o zdrowej diecie i naturalnych produktach, które wspierają organizm w walce z chorobami? Zajrzyj do magazynu „Dr Medicus”. Porady, ciekawostki, naturalne terapie i najnowsze odkrycia – a wszystko w jednym miejscu. Działaj teraz zanim będzie za późno!