Smakuje Ci plastik? Jesz go codziennie!

Wodę mineralną kupujemy w plastikowych butelkach, w plastikowych pojemnikach przechowujemy żywność i w nich też odgrzewamy dania w mikrofalówce – tak wygląda codzienność w wielu domach na całym świecie. Plastik oszczędza czas i pieniądze, ułatwia codzienne funkcjonowanie i… rujnuje nasze zdrowie. Mimo to wciąż chętnie po niego sięgamy. Niestety, konsekwencje takich działań mogą być tragiczne.

Wskaźnik spożycia mikroplastiku rośnie z roku na rok. Badania wskazują, że nawet połowa populacji na całym świecie może mieć w jelitach zalegający mikroplastik. Najczęściej jest to powszechnie znany PET- politereftalan etylenu – tworzywo, z którego produkuje się butelki na wodę. Sprawdź, gdzie czyha niebezpieczeństwo i jak się przed nim chronić.

Ryby to (nie)zdrowie

Badania, którym są poddawane ryby morskie nie pozostawiają złudzeń. Zwierzęta morskie pochłaniają dużą ilość plastiku, która zalega w morzach i oceanach. Plastik staje się ich głównym pokarmem. Winę za to, ponosi sam człowiek, a bezmyślne pozbywanie się odpadów, niesie tragiczne skutki. Świeże ryby, czy popularne konserwy rybne zawierają dużą ilość drobin mikroplastiku. Ten wraz z pokarmem trafia do ludzkiego organizmu. Zanieczyszczenie niestety nie ominęło także chętnie stosowanej na dużą skalę soli morskiej.

Woda źródłem zagrożenia

Mikro plastik zagościł na dobre w produktach, po które sięgamy na co dzień. Można go znaleźć we wszystkim: począwszy od opakowań spożywczych, a skończywszy na kosmetykach i zabawkach. Można powiedzieć, ze każdy z nas, każdego dnia i z każdej strony, bombardowany jest dużą ilością mikroplastiku. Badania pokazują, że ponad 90% butelkowanej wody zawiera zanieczyszczenia spowodowane mikrodrobinkami.

Niebezpieczny jest nie tylko sam plastik, ale także chemikalia jakie zawiera każde opakowanie z niego wytwarzane. Konsekwencje dla zdrowia mogą być dramatyczne.

Jak plastik wpływa na zdrowie?

Plastik wywołuje szereg chorób takich jak:

  • Choroba Alzheimera
  • Bezpłodność

  • Choroby serca

  • Schizofrenia

  • Alergie

  • Astma

  • Nadciśnienie

To tylko niektóre dolegliwości, z jakimi będziemy się zmagać, jeśli nie ograniczymy zużycia plastiku przede wszystkim w przemyśle spożywczym.

Jak podają organizacje zdrowia, wzrost nieświadomego spożycia plastiku może mieć kluczowy wpływ na gospodarkę hormonalną ludzkiego organizmu. To natomiast może powodować szereg niekorzystnych zmian dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu.

Śmieci na talerzu

To, co niegdyś było jeszcze zagrożeniem wyłącznie dla zwierząt morskich, dziś staje się trucizną dla człowieka. Warto zastanowić się nad tym, jak skutecznie walczyć z tonami śmieci zalegającymi w morzach i oceanach. Do skażeń dochodzi już na etapie produkcji i pakowania żywności, a więc każdy produkt spożywczy jest narażony na duża dawkę niebezpiecznego plastiku.

Zdrowa alternatywa

Producenci żywności muszą podjąć konkretne działania, które będą miały na celu zmniejszenie zużycia plastikowych opakowań. Jest to kosztowne rozwiązanie, ale także korzystne dla ludzi. Poszukiwanie alternatywy dla plastikowej trucizny powinno stać się priorytetem.

W gospodarstwach domowych warto już dziś rezygnować z napojów w plastikowych butelkach czy owoców w sztucznych opakowaniach, a jednorazowe reklamówki zamienić na ekologiczne torby wielokrotnego użytku. Warto zwrócić uwagę na to, z jakiego tworzywa wykonane jest plastikowe opakowanie, z którego będziemy korzystać.

Nie każdy plastik jest zły

02-HDPE oraz 05-PP to jedne z bezpieczniejszych opakowań, bez obawy można z nich korzystać i nawet długotrwale przechowywać w nich żywność. Nadaje się do wielokrotnego użytku.

04- LDPE – po niego także można sięgać bez obawy. Wykorzystywany jest przy produkcji ketchupu czy musztardy.

1-PET, 3-PCV, 6-PS i 7 – pojemniki plastikowe oznaczone tymi symbolami nie są bezpieczne dla zdrowia. Unikaj sięgania po te opakowania!

Niestety na rynku niewiele jest opakowań, które spełniają standardy bezpieczeństwa, dlatego nieustannie należy czytać etykiety i z pełną świadomością wybierać te, które nie zaszkodzą naszemu zdrowiu.

Jeśli ten temat Cię zainteresował i nie jest Ci obojętne, co trafia na Twój talerz, zacznij budować wiedzę i świadomość z magazynem „Dr Medicus”. Już dziś zacznij chronić swoje zdrowie, dbając przy tym o zdrowie osób, które kochasz!