Pieczywo z supermarketu – co naprawdę jemy?

Pieczywo jest jednym z tych produktów, które kupujemy codziennie. Najczęściej wybieramy to oferowane w supermarketach – to najchętniej odwiedzane przez nas sklepy (robimy ty nawet drobne zakupy). Czy jednak pieczywo, które możemy znaleźć w dużych sklepach jest zdrowe? To, co znajdziemy w bułkach czy chlebie z supermarketu często nie ma nic wspólnego z żywnością.

Pieczywo z marketów

Chleb oraz bułki, które spotykamy w ofercie marketów są nie tylko ciepłe i chrupiące, ale również pieczone na miejscu. Przynajmniej tak mogłoby się wydawać. A jaka jest prawda? Otóż w rzeczywistości pieczywo sprzedawane w marketach to mrożona masa, która może być przechowywana nawet przez sześć miesięcy zanim trafi do pieca. Wielu konsumentów nie zdaje sobie z tego sprawy. A informacja ta jest niezwykle istotna dla wszystkich smakoszy pieczywa, ponieważ wypieki na bazie mrożonej masy zawierają groźne alergeny oraz liczne konserwanty np. ropionian wapnia czy sorbinian potasu.

L-cysteina czyli podstawa masy

Podstawą mrożonej masy, z której wyrabiane jest pieczywo, jest l-cysteina. Aminokwas ten sprawia, że ciasto jest miękkie. Jednakże sposoby jej pozyskiwania sprawiają, że niektórzy raz na zawsze rezygnują z pieczywa z marketów. Otóż zasadniczo l-cysteina pozyskiwana powinna być ze zbóż, ale rozwiązanie to jest zbyt drogie, aby stosować je na skalę przemysłową. Dlatego też do jej pozyskiwania stosuje się kacze pióra lub nawet ludzkie włosy pochodzące z zakładów fryzjerskich lub śmietników. Ta ostatnia metoda jest szczególnie popularna w Chinach. Co ważne, prawo europejskie zakazuje tego typu rozwiązania, lecz wiele firm sprowadza mrożoną masę z Państwa Środka, gdyż tak jest po prostu taniej.

Chwyt marketingowy

Od 2007 roku obowiązuje w Polsce rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, zgodnie z którym, w punktach sprzedaży pieczywa powinny znajdować się informacje dotyczące wypieków. Jedną z nich jest adnotacja następującej treści: „Pieczywo produkowane z ciasta głęboko mrożonego” w przypadku, gdy chleb lub bułki spełniają ten warunek. Praktyka pokazuje jednak, że obowiązek informowania klientów jest różnie wypełniany przez producentów. Niektórzy bowiem czynią to w sposób niezbyt łatwy do dostrzeżenia. Z kolei sami sprzedawcy zachwalają oferowane przez siebie produkty sugerując tym samym, że pieczywo jest świeże. Właśnie dlatego lepiej jest wybierać pieczywo z niewielkich piekarni, gdzie możemy mieć pewność, że jest ono świeże. Dobrym rozwiązaniem jest także własnoręczne przygotowywanie chleba. Na rynku dostępne są specjalne urządzenia, które znacznie ułatwiają pieczenie.

Nawet jeżeli do tej pory kupujesz pieczywo w supermarkecie, zawsze możesz zmienić swoje nawyki żywieniowe. Z całą pewnością byłoby to korzystne dla twojego zdrowia. O tym jak to zrobić dowiesz się z magazynu „Dr Medicus”. Sprawdź, które produkty niszczą Twoje zdrowie i pozbądź się ich zanim będzie za późno!