Olej kokosowy – poznaj 15 faktów na jego temat!

W każdym sklepie możemy kupić przynajmniej kilka rodzajów oleju. W ostatnim czasie coraz popularniejszy staje się olej kokosowy. Nic dziwnego, gdyż posiada on wiele właściwości niezwykle korzystne dla naszego zdrowia. Oto 15 faktów, które przemawiają za używaniem oleju kokosowego w swojej kuchni.

Zmniejsza apetyt na cukier

 Wiele osób ma problem z przesadnym apetytem na słodycze (zwykle popołudniu lub przed snem). Zamiast sięgać po niezdrowe słodkości, możesz spróbować łyżeczki oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia. Dobrej jakości tłuszcz jest znacznie bardziej satysfakcjonujący dla organizmu niż węglowodany. Oznacza to, że jeśli przełamiemy swoje przyzwyczajenia i będziemy spożywać mniej cukru, poczujemy się mniej głodni. Poza tym im mniej cukru zjadamy, tym mniej potrzebuje go nasz organizm.

 

Zawiera kwasy tłuszczowe ze związkami leczniczymi

 Olej kokosowy jest jednym z najbogatszych źródeł tłuszczów nasyconych na świecie. Zawiera tzw. trójglicerydy (kwasy tłuszczowe) o średniej długości łańcucha. Jak dowodzą badania naukowe, mają one korzystny wpływ na nasze zdrowie.

 

Zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy i łagodzi jej objawy

Spożywanie oleju kokosowego pomaga kontrolować i poprawiać wydzielanie insuliny oraz cukru we krwi. Jest on zamieniany na energię do natychmiastowego użycia lub w ciała ketonowe. Te ostatnie są doskonałym alternatywnym źródłem energii dla organizmu (zamiast cukru).

 

Najzdrowsi ludzie jedzą orzechy kokosowe

 Dla Polaków orzechy kokosowe to przykład egzotycznego owocu, jednakże dla wielu ludzi mieszkających w tropikalnych częściach świata są one powszechnie dostępnym pokarmem. Badania naukowe przeprowadzone wśród mieszkańców tamtych regionów były zaskakujące. Okazało się bowiem, że spożywają oni codziennie orzechy kokosowe, a co za tym idzie, tłuszcze nasycone, dzięki czemu cieszą się bardzo dobrym zdrowiem.

 

Poprawia trawienie

Olej kokosowy jest bogaty w średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które są trawione łatwiej niż inne przetworzone oleje roślinne. Innymi słowy, zmniejsza on obciążenie układu trawiennego i trzustki. Spożywanie oleju kokosowego może pomóc organizmowi lepiej wchłonąć składniki odżywcze i witaminy zawarte w jedzeniu, a także poprawić funkcjonowanie jelit.

 

Olej kokosowy ułatwia spalanie kalorii

Niektóre osoby wychodzą z założenia, że utrata wagi jest po prostu kwestią kalorii. Rzecz jednak w tym, że różne pokarmy wpływają na nasze hormony i ciało w różny sposób. W tym kontekście należy zaznaczyć, iż olej kokosowy może zwiększyć wydatek energii nawet o 5%.

Poprawia funkcjonowanie tarczycy

Zdaniem naukowców, wielonienasycone oleje i oleje sojowe mają negatywny wpływ na funkcję tarczycy. Może to skutkować zaburzeniami równowagi hormonalnej w organizmie. Odwrotnie jest w przypadku oleju kokosowego. Jego spożycie przywraca prawidłowe funkcjonowanie tarczycy.

 

Pomaga spalić tłuszcz trzewny

Olej kokosowy jest bardzo skuteczny, gdy idzie o redukcję tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha. Trzewny tłuszcz, który gromadzi się wokół narządów w jamie brzusznej, jest jednym z najniebezpieczniejszych. Badania naukowe wykazały, że osoby mające problemy z nadwagą, które włączyły do swojej diety olej kokosowy, już po miesiącu zauważyły zmniejszenie obwodu talii.

 

Zabija patogeny

Około 50% kwasów tłuszczowych w oleju kokosowym stanowi kwas laurynowy. Po strawieniu olej kokosowy tworzy substancję zwaną monolauryną. Wraz z kwasem laurynowym zabija ona patogeny takie jak grzyby, wirusy czy bakterie. Regularne spożywanie oleju kokosowego może pomóc zachować zdrowie.

 

Poprawia funkcjonowanie mózgu u chorych na Alzheimera

Choroba Alzheimera to najczęściej występująca na świecie forma demencji. Naukowcy sugerują, że u osób dotkniętych tym schorzeniem występuje zmniejszona zdolność glukozy do wytwarzania energii w pewnych częściach mózgu. W tym kontekście warto zwrócić uwagę na fakt, że trójglicerydy obecne w oleju kokosowym zamieniają się w ciałka ketonowe. Te ostatnie są znakomitym, alternatywnym źródłem energii dla nieprawidłowo funkcjonujących komórek mózgowych, które mogą zmniejszać objawy choroby.

 

Ma korzystny wpływ na skórę

Olej kokosowy działa równie dobrze, gdy jest używany zewnętrznie. Otóż działa on z korzyścią dla skóry, zapobiegając zmarszczkom i zapewniając ulgę w przypadku jej suchości. Ponadto olej kokosowy odżywia i chroni włosy przed uszkodzeniami spowodowanymi promieniowaniem słonecznym lub zanieczyszczeniem powietrza.

 

Wspomaga system odpornościowy

Tłuszcze nasycone zawarte w oleju kokosowym są naturalnie antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i przeciwpasożytnicze. Oznacza to, że eliminują patogeny i inne szkodliwe związki z organizmu, wzmacniając tym samym układ odpornościowy.

 

Obniża ryzyko choroby serca

Tłuszcze nasycone w oleju kokosowym zwiększają poziom dobrego cholesterolu i zmieniają „zły” cholesterol w „dobry”. Przeprowadzone badania wykazały, że kobiety spożywające olej kokosowy obniżały poziom cholesterolu całkowitego i złego, ale miały podwyższony poziom cholesterolu dobrego.

 

Zmniejsza apetyt

Choć może to zabrzmieć nieprawdopodobnie, spożywanie oleju kokosowego może naturalnie zmniejszyć apetyt, co jest szczególnie korzystne dla osób walczących z nadwagą. Naukowcy podejrzewają, że ciała ketonowe są w jakiś sposób odpowiedzialne za taki stan rzeczy.

 

Zmniejsza częstotliwość napadów padaczki

Obecnie naukowcy prowadzą badania dotyczące ewentualnego zmniejszania częstotliwości napadów padaczki u dzieci w związku ze spożywaniem oleju kokosowego. Ich wyniki są bardzo obiecujące. Okazuje się, że po włączeniu do diety badanych oleju kokosowego nastąpiło radykalne zmniejszenie liczby napadów padaczkowych.

Właściwości prozdrowotne oleju kokosowego są naprawdę liczne (podobnie jak jego zastosowania). Od dawna jednak wiadomo, że tłuszcz ten działa niezwykle korzystnie na nasze zdrowie. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, zajrzyj do magazynu „Dr Medicus”. Olej kokosowy może uratować zdrowie Twoje i Twoich bliskich, dlatego nie czekaj – sięgnij po niego już teraz!