Pestycydy, czyli jak nieświadomie się trujesz

Jabłka o błyszczącej skórce, soczyste pomidory, pachnące ogórki czy apetyczne winogrona często kuszą nas na sklepowych półkach. Niekiedy nie możemy się powstrzymać i próbujemy ich jeszcze w sklepie lub tuż po powrocie do domu. Z przyjemnością wgryzamy się w soczysty miąższ nie myśląc o konsekwencjach. A te mogą być naprawdę poważne – szczególnie, jeśli nie umyliśmy owocu lub warzywa przed zjedzeniem

Często wydaje nam się, że myjąc owoce czy warzywa pozbywamy się „zarazków”. Nie zdajemy sobie sprawy z tego, że zarazki to najmniejszy problem: na owocach i warzywach znajdziemy coś znacznie groźniejszego: pestycydy.

Owoce na pokaz

Wiele osób nie ma pojęcia o tym, jak bardzo niebezpieczne może być spożywanie nieumytych warzyw i owoców. Pestycydy to syntetyczne substancje, które mają chronić uprawy. Sprawiają, że produkty rolne wyglądają nienagannie. Zazwyczaj po taki towar sięgamy najchętniej. Idealny wygląd warzyw i owoców decyduje o tym, że trafiają do naszego koszyka. To ogromny błąd, który może negatywnie odbić się na naszym zdrowiu! Naturalnie uprawiane warzywa i owoce nie mają idealnego kształtu czy koloru, wręcz przeciwnie – mogą sprawiać wrażenie, że są słabej jakości.

Pestycydy są bezwonne i nie mają smaku, więc nie sposób ocenić, czy dany produkt je zawiera. Jeśli natomiast widzisz kosz pełen jabłek, które mają idealny kolor i kształt to prawdopodobnie taki owoc jest pestycydową bombą. Takie produkty zdecydowanie nadają się bardziej na wystawę w warzywniaku niż do spożywania.

Groźne pestycydy

Badania dowodzą, że pozostałości pestycydów mogą zwiększać ryzyko pojawienia się raka. Niektóre pestycydy wywołują raka piersi oraz płuc. Inne środki, zwane fosforoorganicznymi, mogą przyczynić się do zachorowania na białaczkę lub raka jajnika.

Co ciekawe (i jednocześnie przerażające) pestycydy są równie groźne dla mózgu. Środki owadobójcze mogą przyczynić się do powstawania nieodwracalnych zmian w mózgu oraz ośrodkowym układzie nerwowym. Skutkiem może być nawet choroba Parkinsona.

Mimo że dostęp do produktów w pełni ekologicznych i zdrowych jest coraz większy, wciąż barierą są kwestie finansowe. Za pełnowartościowe produkty trzeba płacić więcej. W supermarkecie koszt kilograma jabłek może być nawet kilka złotych niższy niż w ekologicznym warzywniaku. Na szczęście istnieją sprawdzone i bezpieczne sposoby, aby szybko i skutecznie usunąć pestycydy z warzyw i owoców.

Bieżąca woda

Nie ma łatwiejszego i szybszego sposobu na oczyszczenie warzyw lub owoców niż umycie ich pod bieżącą wodą. Badania ankietowe wykazują jednak, że większość z nas po prostu opłukuje produkt bez zwracania uwagi na dokładność tej czynności.

To duży błąd, ponieważ aby usunąć ok. 80% resztek pestycydów należy dokładnie obmyć, a najlepiej wyszorować całą powierzchnię warzyw i owoców. Niestety są owoce, które wymagają nawet trzykrotnego obmycia, aby faktycznie pozbyć się toksyn. Należą do nich jabłka, śliwki, brzoskwinie i winogrona.

Ocet

Najskuteczniejszą metodą na pozbycie się toksyn z warzyw i owoców jest zanurzenie ich w wodzie z octem. Wystarczy wymieszać litr wody z łyżką dowolnego octu i moczyć produkty przez około 5 minut. Później należy je dokładnie obmyć pod bieżącą wodą.

Soda oczyszczona

Można zrobić z niej roztwór i postępować dokładnie tak samo, jak w przypadku octu z wodą lub użyć jako naturalnego peelingu dla warzyw i owoców. Tę drugą metodę warto zastosować, gdy się spieszymy i nie mamy 5 minut na to, aby przygotować produkty do spożycia. Wystarczy łyżeczkę sody rozetrzeć na owocu (podobnie jak w przypadku wcierania peelingu w skórę) i obmyć dokładnie pod bieżącą wodą.

Sól

W tym przypadku postępujemy dokładnie tak, jak w przypadku octu. Dwie łyżeczki soli i litr ciepłej wody zadziałają podobnie. Wystarczy około 5-10 minut moczyć w niej warzywa i owoce, a następnie dokładnie obmyć pod bieżącą wodą.

Świadomość tego, jak niebezpieczne są pestycydy mają głównie alergicy – ich organizm jest szczególnie czuły na wszelkiego rodzaju toksyny. Wiedza na temat tego, co jemy może uratować nam życie. Często rezygnujemy z owoców i warzyw z upraw organicznych ze względów finansowych. Warto jednak pomyśleć, jakie będą konsekwencje jedzenia niemytej żywności zawierającej pestycydy i groźne toksyny.

Chcesz skutecznie chronić swój organizm przed niepożądanymi skutkami bezmyślnego trybu życia? Koniecznie zajrzyj do magazynu „Dr Medicus”. Zobacz, jak zapobiegać chorobom i naturalnie pozbyć się różnych dolegliwości. Nie pozwól się oszukiwać producentom leków i żywności – sam zdecyduj, co jest dla Ciebie najlepsze. W kwestii zdrowia nie warto iść na kompromis: wybierz naturalne i sprawdzone metody, które nie zagrażają Twojemu zdrowiu i życiu!