Naturalne kuracje, które zwalczają raka

Często pomijane w diecie lub zupełnie ignorowane, czasem stosowane bez zastanowienia lub z chęcią dodawane do potraw. Niezależnie od powodów, dla których sięgamy po rośliny i zioła, mają one bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Poddawane wielu badaniom wykazują bardzo korzystne właściwości (także w zapobieganiu rozwoju nowotworów). Oto rośliny i zioła, które znajdują zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także mogą być przełomem w leczeniu raka.

1. Nasiona winogron

Pestki winogron zazwyczaj nie są tym, czego najchętniej szukamy w tym owocu. Większość z nas po prostu je usuwa, aby smakować wyłącznie miąższ, jednak to co najważniejsze, kryje się właśnie w pestkach. Fitozwiązki w nich zawarte są bogactwem antyoksydantów, a więc skutecznie blokują wolne rodniki, obniżając ryzyko rozwoju zmian nowotworowych.

2. Kurkuma

Znana jest jako naturalny lek na alergię, reumatyzm czy wszelkiego rodzaju zapalenia. Mało osób wie, że kurkuma, to bardzo skuteczny związek antynowotworowy, a kurkumina w niej zawarta stanowi substancję czynną. Powoduje ona śmierć komórek rakowych, ale nie uszkadza przy tym komórek zdrowych. Badania dowodzą, że jest w stanie powstrzymać migrację komórek nowotworu płuc.

3. Goździki

Oprócz zniewalającego zapachu, przyprawa ta ma także właściwości wzmacniające odporność organizmu. Funkcje odpornościowe organizmu są niezwykle pomocne podczas walki z nowotworem, a przeciwutleniacze zawarte w olejku goździkowym mogą stanowić środek antynowotworowy. Badania dowodzą, że goździki mogą zabić nawet ponad 90% komórek raka piersi. Ich potencjał jest bardzo duży i bez wątpienia korzystny dla zdrowia.

4. Jemioła

Antynowotworowy potencjał jemioły, jest od dawna wykorzystywany na oddziałach onkologicznych w Europie. Iscador- to nazwa związku, który wpływa na spowolnienie rozwoju nowotworu. Badania wykazują, że pozwala on wydłużyć życie pacjenta nawet o 40%.

5. Herbata

Ten produkt jest znany i lubiany przez większość z nas. Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez aromatycznego naparu. Czarna, zielona, biała, czerwona, każda z tych herbat zawiera bardzo wysokie stężenie przeciwutleniaczy, a te z kolei stanowią środek antynowotworowy i wzmacniający odporność organizmu. Witamina C natomiast usuwa wolne rodniki. Herbata pozwala oczyścić jelita, co wpływa na pozbycie się z organizmu szkodliwych substancji, które mogą przyczyniać się do zachorowania na raka.

6. Korzeń łopianu

Liczne badania dowodzą, że korzeń łopianu skutecznie radzi sobie z usuwaniem toksyn, które mają ogromne znaczenie dla rozwoju choroby. W Indiach i Rosji jest szeroko stosowany w leczeniu nowotworów i stanowi bazę w wielu środkach przeciwnowotworowych.

7. Aloes

Znany od wieków, już starożytni Egipcjanie sięgali po niego, aby zapobiegać chorobom i infekcjom skórnym. Badania laboratoryjne jakim dziś poddawany jest aloes wskazują, że może on skutecznie wpływać na leczenie w przypadku niektórych rodzajów raka. Stymuluje układ odpornościowy, przez co wspiera organizm w walce z komórkami nowotworowymi.

8. Cebula

Warzywo bez którego ciężko sobie wyobrazić przygotowanie obiadu. Znana jest jako naturalny antybiotyk. Można ją stosować w wielu kulinarnych kombinacjach lub spożywać surową. Niektórzy stronią od niej z powodu jej charakterystycznego, ostrego zapachu czy smaku. Nie da się jej jednak odmówić wielu korzystnych właściwości. Również tych antynowotworowych. Zawiera bowiem polifenole, które skutecznie radzą sobie z wszelkiego rodzaju chorobami, w tym także z rakiem, przeciwutleniacze natomiast usuwają wolne rodniki. Kwercetyna zawarta w cebuli zmniejsza liczbę komórek nowotworowych.

9. Korzeń imbiru

Nic zimą nie działa bardziej rozgrzewająco niż herbata z miodem, cytryną i imbirem. Gingerol, który jest aktywnym składnikiem korzenia imbiru, ma potencjał antynowotworowy. Badania dowodzą, ze może on zmniejszać stan zapalny i prowadzić do obumierania komórek rakowych. Wzmacnia także naturalny układ odpornościowy organizmu. Warto włączyć go do codziennej diety, zwłaszcza tej jesiennej czy zimowej, kiedy organizm narażony jest na wiele infekcji wirusowych.

10. Korzeń lukrecji

Chińska medycyna nie od dziś wykorzystuje cudowne właściwości lukrecji. Korzeń lukrecji znany jest jako środek przeciwzapalny i przeciwwirusowy. Za rozwój nowotworu odpowiadają uszkodzenia DNA, a korzeń lukrecji chroni przed tymi uszkodzeniami. Polifenole zawarte w lukrecji prowadzą do śmierci komórek rakowych. Badania wykazują, że stres pobudza wzrost komórek nowotworowych. Korzeń lukrecji pozwala regulować wytwarzanie hormonów z nadnerczy, a to obniża poziom stresu.

Naturalne sposoby na raka

Każda roślina z powyższej listy może korzystnie wpłynąć na funkcjonowanie organizmu. Wiele z nich wykazuje działania nie tylko antynowotworowe, ale także przeciwgrzybicze, przeciwzapalne czy przeciwwirusowe. Warto więc posiłki komponować w taki sposób, aby za każdym razem pojawiały się w nich warzywa, czy zioła, które będą stymulowały odporność organizmu. Pozwoli to zapobiec wielu infekcjom, a także wzmocnić odporność organizmu na wypadek walki z poważnym zagrożeniem, jakim jest nowotwór.

 Jeśli ten temat Cię zainteresował i chcesz świadomie dbać o kondycję swojego organizmu oraz chronić zdrowie bliskich Ci osób, koniecznie zajrzyj do magazynu „Dr Medicus”. To obszerne źródło wiedzy na temat zagrożeń, jakie niesie za sobą stosowanie syntetycznych leków w walce z chorobami, ale także źródło wiedzy o naturalnych terapiach. Buduj świadomość, chroń siebie i tych, których kochasz!