Miód – eliksir zdrowia. Czego o nim nie wiesz?

Nie od dziś wiadomo, że miód posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Jest on chociażby popularnym środkiem w leczeniu przeziębienia. To jednak nie wszystko. Oto 10 przykładów pozytywnego korzystnego działania tego produktu na nasze zdrowie!

Miód reguluje poziom insuliny

Jedną z właściwości miodu jest zmniejszenie hiperglikemii oraz zwiększenie produkcji insuliny przez organizm. Ten efekt można wzmocnić łącząc miód z ziołami (np. nasionami kozieradki). Ważne, żeby używać miodu surowego, niepasteryzowanego. Z całą pewnością warto porozmawiać z lekarzem na temat włączenia miodu do swojej diety.

Karmi bakterie jelitowe

W organizmie człowieka żyje wiele bakterii, które mają różny wpływ na jego prawidłowe funkcjonowanie. Wśród nich są również bakterie jelitowe. Miód pomaga organizmowi przystosować się i pokonać niebezpieczne patogeny, aktywując naturalne mechanizmy obronne układu odpornościowego. Szczególnie korzystnie działa w tym przypadku miód Manuka. Otóż badania kliniczne wykazały, że zabija on ponad 250 szczepów złych bakterii.

Zatrzymuje sezonowe alergie

Wiele osób na całym świecie cierpi na różnego rodzaju alergie. Nie wszyscy jednak wiedzą, że miód wspomaga walkę z tego typu dolegliwościami. Wystarczy bowiem spożywać jedną łyżkę miodu dziennie przez okres 12-18 miesięcy, aby organizm przyzwyczaił się do pyłku kwiatowego. Wówczas w kolejnym sezonie objawy alergii powinny być łagodniejsze (mogą nawet całkowicie ustąpić).

Wspomaga działanie gorączki

Przeziębienie często wiąże się ze stanem gorączkowym. To naturalny sposób organizmu na walkę z infekcjami. Surowy miód może pomóc w ulepszeniu związków leczniczych występujących w większości ziołowych herbat. To może sprawić, że gorączka stanie się użytecznym narzędziem w walce z bakteriami oraz wirusami. Ten słodki produkt wykazuje silne działanie antyseptyczne.

Łagodzi ból gardła

Ból gardła jest dolegliwością, która występuje dość często. Również w przypadku jego zwalczania niezwykle przydatna staje się łyżka miodu. Co ważne, miód można dodać do filiżanki ziołowej herbaty z cytryną. Z całą pewnością pomoże to powstrzymać rozwój zapalenia krtani.

Odblokowuje zatoki

Zatkane zatoki to bardzo nieprzyjemna dolegliwość. Jednak spokojnie, miód pomoże również i na to. Wystarczy tylko dodać łyżkę stołową tego naturalnego produktu do wody z imbirem lub herbaty z korzenia łopianu i wdychać parę podczas picia. Taki zabieg przyniesie ulgę zatkanym zatokom.

Niszczy wirusy

Im wcześniej podjęte zostanie leczenie w przypadku przeziębienia, tym lepiej. Pomocny będzie tutaj miód. Wystarczy wymieszać go w ziołowej herbacie lub po prostu zjeść łyżkę tego przysmaku, co pomoże zabić wirusa, złagodzić ból gardła i powstrzymać dokuczliwy kaszel. Dzięki temu łatwiej będzie można zasnąć w nocy.

Zwalcza kaszel

Każdy wie jak męczący potrafi być kaszel. Wystarczy jednak wymieszać trochę miodu i soku z cytryny lub dodać trochę soku z cytryny i miodu do filiżanki herbaty ziołowej, aby skutecznie pozbyć się uporczywego kaszlu. Miód łagodzi kaszel lepiej niż niejedno lekarstwo i szybko zapewnia ulgę.

Zatrzymuje infekcje dróg moczowych

Miód zawiera silne związki antybakteryjne, stąd też to idealny środek wspomagający leczenie infekcji dróg moczowych. Tego rodzaju dolegliwości potrafią być szczególnie dokuczliwe. Warto więc wiedzieć, że ten naturalny produkt pszczeli może być sprzymierzeńcem w walce z takimi infekcjami.

Przyspiesza gojenie ran

Każdy z nas narażony jest na powstawanie różnego rodzaju ran. Jeszcze przed odkryciem antybiotyków miód był stosowany w procesie leczenia ran, a nawet zapobiegania bliznom na skórze. Szczególnie pozytywne jest tutaj działanie miodu Manuka, który wykazuje najsilniejsze działanie spośród wszystkich miodów.

Miód to prawdziwy eliksir zdrowia. Jego działanie na ludzki organizm zostało już przebadane naukowo, co tylko potwierdza jego niezwykłe właściwości. Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na temat miodu i jego wpływu na organizm człowieka, sięgnij po najnowszy numer magazynu „Dr Medicus”.