Szlachetne zdrowie,
Nikt się nie dowie,
Jako smakujesz,
Aż się zepsujesz.
Słowa Jana Kochanowskiego są wyjątkowo trafne w odniesieniu do wątroby. Na co dzień bardzo rzadko zwracamy na nią uwagę. Niesłuszne, ponieważ pełni ona bardzo ważną rolę w organizmie. Spełnia wiele zadań, które są kluczowe dla funkcjonowania naszego ciała. Ten największy gruczoł (waży około 1,5 kilograma) odpowiada między innymi za produkcję, magazynowanie i uwalnianie glukozy, zamienia białka i węglowodany w tłuszcze, jest magazynem żelaza oraz witamin A, B12 i D. Pełni też funkcje odtruwające rozkładając toksyny, w tym alkohol.
Nic dziwnego, że chora wątroba daje wiele objawów. Należą do nich nudności i wymioty, ogólne osłabienie, wzdęcia, obrzęki podudzi, a nawet osłabienie libido czy, w przypadku kobiet, zaburzenia miesiączkowania. Co w takim razie możemy zrobić żeby ochronić wątrobę a w przypadku choroby pomóc jej w regeneracji? Jak to często bywa, odpowiedź znajdziemy w bogatej apteczce matki natury.
Co jeść, gdy cierpimy na problemy z wątrobą?
Czosnek – nawet niewielka ilość tego warzywa wspomaga pracę enzymów wątroby, które odpowiadają za detoksykację organizmu. Czosnek zawiera też allicynę i selen, które pomagają w oczyszczaniu wątroby
Grejpfrut – zawiera sporą dawkę witaminy C i antyoksydanty. Wspomaga naturalne procesy regeneracji wątroby.
Marchewki i buraki – są bogate w beta-karoten. Zawierają też flawonoidy. Dzięki temu pozytywnie wpływają na sprawność funkcjonowania wątroby.
Zielona herbata – jest znakomitym źródłem katechiny, czyli flawonoidu, który wspomaga funkcjonowanie wątroby. Trzeba pamiętać, że najlepsze rezultaty przynosi picie naparu z liści zielonej herbaty, a nie stosowanie przetworzonych ekstraktów, które nie posiadają praktycznie żadnych prozdrowotnych właściwości.
Zielone rośliny liściaste – są bogate w chlorofil, dzięki czemu wspomagają wątrobę w neutralizowaniu metali ciężkich.
Awokado – pomaga w produkcji glutationu – enzymu, który jest niezbędny do oczyszczania organizmu przez wątrobę.
Jabłka – te popularne owoce zawierają pektyny, które odgrywają dużą rolę w usuwaniu toksyn z układu trawiennego. Powodują, że wątroba łatwiej utylizuje szkodliwe substancje.
Oliwa z oliwek – oliwa z pierwszego tłoczenia i inne tłoczone na zimno oleje stanowią znakomitą bazę tłuszczową, które wiążą toksyny i tym samym odciążają wątrobę.
Warzywa kapustne – do których zaliczają się oprócz kapusty między innymi brokuły i kalafior, zawierają glukozynolany, czyli substancje umożliwiające wątrobie neutralizację rakotwórczych toksyn. Równie dobre jak w przypadku świeżych warzyw rezultaty daje spożywanie kiszonek.
Cytryna i limonka – podobnie jak grejpfrut są źródłem witaminy C, która wspomaga syntezę toksyn do niegroźnych dla organizmu związków. Picie soku z cytryny lub limonki rano stymuluje pracę wątroby.
Orzechy włoskie – są bogate w argininę, czyli aminokwas neutralizujący szkodliwy amoniak. Zawierają również kwasy omega-3 oraz glutation, które wspomagają regularną pracę wątroby.
Kurkuma – wspomaga enzymy, neutralizujące rakotwórcze substancje, które dostają się do naszego organizmu wraz z pożywieniem.
Korzystając z tych naturalnych produktów możemy ochronić wątrobę i pomóc jej funkcjonować prawidłowo. Więcej informacji o naturalnych sposobach na zachowanie dobrej formy, zapobieganiu nadciśnieniu, udarom czy nowotworom oraz niekonwencjonalnych metodach wspomagających leczenie znajdziesz w nowym magazynie Dr Medicus.