Kofeina. Zdrowa czy niebezpieczna?

Kofeina, wielu z nas nie wyobraża sobie bez niej życia. Najczęściej spożywamy ją wraz z kawą. Według powszechnej opinii kofeina posiada działanie pobudzające, co jest szczególnie przydatne o poranku. Przecież tak wielu z nas zaraz po przebudzeniu sięga po filiżankę ulubionej kawy. Czy tak jest naprawdę? Przekonajmy się, co o kofeinie sądzą naukowcy.

Czym jest kofeina?

Z chemicznego punktu widzenia, kofeina to alkaloid ksantynowy. Jest ona substancją, którą możemy spotkać w wielu roślinach. W ich przypadku kofeina zapewnia ochronę przed szkodnikami. Rośliny, które są jej bogatym źródłem to przede wszystkim kawa, herbata, kakao czy też, coraz popularniejszy także w Polsce, ostrokrzew paragwajski (yerba mate). Kofeina jest znana od czasów epoki kamienia. Już wówczas ludzie zauważyli, że spożywanie nasion niektórych roślin powoduje pobudzenie, poprawia samopoczucie oraz zmniejsza uczucie zmęczenia. Do Europy trafiła dopiero w epoce wielkich odkryć geograficznych, gdy za sprawą hiszpańskich kolonizatorów została przywieziona na Stary Kontynent. Z biegiem czasu kawa stawała się coraz popularniejszym napojem, stąd też więcej osób mogło przekonać się o właściwościach kofeiny.

Wpływ kofeiny na ludzki organizm

Substancja ta posiada przede wszystkim działanie pobudzające układ nerwowy. Ważne, aby była spożywana z umiarem, wówczas działa korzystnie na wydolność fizyczną organizmu, a także poprawia koncentrację. Najnowsze badania naukowe dowodzą, że zapobiega ona demencji oraz powstrzymuje rozwój choroby Alzheimera. Nie powinna być jednak spożywana przez kobiety w ciąży, ponieważ łatwo przenika przez łożysko.

Dwie filiżanki kawy dziennie zmniejszają ryzyko przedwczesnej śmierci z powodu chorób serca. Podobne działanie mają trzy filiżanki czarnej herbaty. Kofeina wzmaga również uczucie lęku oraz niepokoju, pobudza korę mózgową, przyspiesza procesy kataboliczne. Co ciekawe, można się od niej uzależnić. Nie powinni jej spożywać diabetycy, bo zwiększa odporność na insulinę.

Zastosowanie farmakologiczne

Ze względu na swoje właściwości kofeina znajduje zastosowanie w farmakologii. To najpopularniejsza na świecie substancja o działaniu psychoaktywnym. Dla przykładu, używa się jej do leczenia bezdechu u noworodków czy też regulacji rytmu serca. Ponadto wchodzi ona w skład wielu medykamentów, również tych dostępnych w aptekach. Kofeina jest także składnikiem wielu popularnych napojów izotonicznych. Takie napoje wspomagają regenerację organizmu po dużym wysiłku fizycznym. Cieszą się one dużym powodzeniem zarówno wśród sportowców, jak i osób, które nie uprawiają sportu.

Kofeina jest jedną z substancji, bez których wielu z nas nie wyobraża sobie codziennego funkcjonowania. Nic dziwnego, jej pobudzające działanie bywa często przez nas bardzo pożądane. Pamiętajmy jednak, że od tej substancji można się uzależnić. Więcej na temat kofeiny dowiesz się z najnowszego numeru magazynu „Dr Medicus”. Sprawdź, po które produkty sięgać, a których unikać – nie narażaj swojego zdrowia!