Jak chipsy rujnują Twój organizm

Chipsy to ulubiona przekąska dzieci, ale i wielu dorosłych. Sięgamy po nie podczas spotkń ze znajomymi, sensów przed TV, a czasem… z nudów. Chrupanie chipsów jest przyjemne i wciągające. Choć są smaczne, mogą poważnie zaszkodzić naszemu zdrowiu. Dlaczego są tak niebezpieczne? Oto cała prawda na temat chipsów!

Trucizna w paczce

Jak wiemy skład chipsów pozostawia wiele do życzenia. Co znajdziemy w tej chrupiącej przekąsce? Najczęściej akrylamid, który powstaje podczas procesu długotrwałego smażenia. To szczególnie niebezpieczna substancja: według badań może wywoływać raka u ludzi. Ale to nie wszystko – akrylamid zwiększa też ryzyko miażdżycy i zawału. Co ciekawe, pieczone chipsy zawierają nawet 3 razy więcej akrylamidu od tradycyjnych, smażonych chipsów.

Kolejnym szkodliwym związkiem w chipsach jest dobrze znany glutaminian sodu (E621). Ten powszechnie stosowany wzmacniacz smaku i zapachu wywołuje m.in. depresję, padaczkę, bóle mięśni i stawów, zaburzenia mowy, zaburzenia gospodarki hormonalnej, wymioty, skurcze żołądka, wysypki skórne, zaburzenia widzenia czy napady niepokoju.

Oprócz tego w składzie chipsów znajdziemy sztuczne aromaty, a także popularny regulator kwasowości – syntetyczny kwas cytrynowy (wg niektórych badań substancja ta wpływa niekorzystnie na układ nerwowy człowieka).

Nie tyko skład…

Chipsy nie mają żadnych wartości odżywczych – za to znajdziemy w nich całą masę soli i tłuszczu (w 100 g paczce może być nawet 40 g czystego tłuszczu!). Oleje roślinne wykorzystywane do produkcji chipsów pod wpływem smażenia w wysokiej temperaturze przekształcają się w szkodliwe tłuszcze trans. Są one poważnym zagrożeniem dla naszego zdrowia. Tłuszcze trans podnoszą poziom cholestrolu, zwiekszają ryzyko chorób serca, cukrzycy i otyłości. Przez dużą zawartość tłuszczu chipsy są najbardziej kaloryczną przekąską (mogą mieć nawet 500 kcal w 100 g).

Ciężko wyborazić sobie chipsy bez soli – to właśnie ona podkreśla smak tej niezdrowej przekąski. Dzienna zalecana ilość soli to 5 g (płaska łyżeczka), a paczka chipsów zawiera jej nawet kilka-kilkanaście razy więcej. Warto pamiętać, że nadmiar soli poważnie szkodzi zdrowiu: zatrzymuje wodę w organizmie, obciążka nerki i podnosi ciśnienie krwi.

Co jeszcze znajdziemy w paczce chipsów? Wbrew pozorom nie tylko powietrze. Nie bez powodu w opakowaniu jest mało chipsów – paczki są „napompowane” azotem, który pozwala utrzymać świeżość produktu do momentu otwarcia paczki.

Chrupiące uzależnienie

Chipsy to tylko niewinna przekąska? Nic z tych rzeczy. Są silnie uzależniające – to właśnie dlatego sięgamy po nie raz po raz, aż zjemy całą paczkę. Nie da się skończyć na kilku, a jedzenie chipsów wciąga bardziej niż oglądanie serialu. Nawet jeśli nie jesteś głodny, już po jednym kęsie masz ochotę na więcej. To przez ich wyrazisty smak, który w dużej mierze jest mieszanką soli i tłuszczu.

Naukowcy od dawna próbują odpowiedzieć na pytanie, dlaczego chipsy są tak uzależniające. Przeprowadzone przez nich badania wykazały, że dźwięk chrupania podczas jedzenia chipsów sprawia ogromną satysfakcję. Uzależnienie od słonych przekąsek jest równie powszechne w przypadku dzieci, jak i osób dorosłych.

Czym zastąpić chipsy?

Całkowita rezygnacja z chipsów może być trudna, ale jest konieczna. Te słone i kaloryczne przekąski poważnie zagrażają naszemu zdrowiu. Zdrową alternatywą dla chipsów ze sklepu będą domowe chipsy z warzyw i owoców. Do ich przygotowania można wykorzystać:

Warzywa: ziemniaki, cukinię, bataty, jarmuż, buraki, marchewkę, pietruszkę, seler

Owoce: banany, jabłka, gruszki, truskawki

Przygotowanie takich chipsów jest proste i tanie – każdy może zrobić je w domu. Wystarczy cienko pokroić warzywa lub owoce (nie trzeba ich obierać), dodać przyprawy (sól, pieprz, oregano, chili, cynamon) i oliwę (tylko do chipsów warzywnych). Tak przygotowane chipsy krótko pieczemy w piekarniku lub suszymy w suszarce do grzybów. Gotowe chipsy przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, żeby zachowały chrupkość.

Chcesz wiedzieć więcej o zdrowym odżywianiu? Przeczytać o najnowszych odkryciach medycyny naturalnej? Dowiedzieć się, jak bezpiecznie zwalczać choroby? Sięgnij po czasopismo „Dr Medicus” i nie pozwól sobie odebrać tego, co najcenniejsze – Twojego zdrowia!