Czerwone wino dobre dla zdrowia?

Każdy z nas od czasu do czasu pozwala sobie na lampkę czerwonego wina. Niestety – zdrowy tryb życia, dieta, obowiązki rzadko pozwalają na taką chwilę przyjemności. Mało kto wie, że wytrawne, czerwone wino to jeden z najzdrowszych napojów. Mała ilość cukru i kalorii sprawia, że można sobie na nie pozwolić nawet w podczas stosowania diet odchudzających. Poznaj walory czerwonego wina i – pamiętając o umiarze – ciesz się jego smakiem i prozdrowotnym działaniem.

Czerwone wino wspomaga układ odpornościowy

Lampka wina z pewnością nie zastąpi codziennej dawki witamin płynącej ze zdrowej diety pełnej warzyw i owoców, ale na pewno wspomoże działanie układu odpornościowego. Umiarkowana dawka wina może skutecznie zapobiegać infekcjom.

Obniża ciśnienie

Badania dowodzą, że etanol wpływa na rozluźnienie tętnic. Dzięki temu ciśnienie krwi spada. Oczywiście jest to doskonały sposób na łagodne problemy z nadciśnieniem. Picie lampki czerwonego wytrawnego wina – raz na jakiś czas – może być także formą profilaktyki.

Wzmacnia kości

Wraz z wiekiem, kości stają się kruche i łamliwe. Oczywiście można jeść dużo nabiału, pić mleko i uprawiać aktywność fizyczną. Można też sięgnąć po kieliszek wytrawnego, czerwonego wina. Ten fakt dla wielu osób może być zaskakujący, ale wino jest bogatym źródłem krzemu. Ma korzystny wpływ na gęstość mineralną kości. Dzięki temu ryzyko zachorowania na osteoporozę znacznie maleje.

Zapobiega chorobie Alzheimera

Badania naukowe dowodzą, że czerwone wino wytrawne może wpłynąć na przeżycie komórek mózgowych. Zmniejsza również upośledzenie funkcji mózgu.

Chroni przed nowotworem

Wino jest źródłem przeciwutleniaczy, a tym samym chroni przed rozwojem nowotworów. Badania wykazują, że silny przeciwutleniacz, który znajduje się w winie, zmniejsza aktywność białek, odpowiadających za wzrost i migrację komórek nowotworowych. Dodatkowo zapobiega on występowaniu przerzutów u osób chorych.

Obniża poziom cholesterolu

Regularne i umiarkowane picie czerwonego wina poprawia pracę układu krążenia. Oprócz tego, że skutecznie wpływa na obniżenie ciśnienia krwi, to dodatkowo obniża poziom cholesterolu. Przy okazji wspomaga też wzrost wskaźnika dobrego cholesterolu.

Zapobiega krzepnięciu krwi

Podobnie jak każdy alkohol, tak i czerwone wino, zapobiega krzepnięciu krwi. Rozcieńcza ją, rozbijając skrzepy i w ten sposób zapobiega udarowi. Wino zawiera fenole, które odpowiadają za rozrzedzenie krwi. Jednak w przypadku osób z nadwagą, taka profilaktyka może przynieść skutek odwrotny.

Przeciwdziała cukrzycy

Alkohol nie jest polecany osobom chorym na cukrzycę, hamuje wytwarzanie oraz wydzielanie glukozy – a więc reguluje jej poziom i nie dopuszcza do tego, aby był zbyt wysoki. Czerwone wino wytrawne zawiera mało kalorii i cukru. Ma jeszcze inną zaletę: zmniejsza odporność organizmu na insulinę. Według badań naukowych, umiarkowana ilość czerwonego wina wytrawnego wypijana regularnie znacząco obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę.

W niektórych kulturach lampka czerwonego wina serwowana do obiadu to niemalże rytuał. Wbrew pozorom, alkohol nie zawsze musi kojarzyć się z huczną zabawą i złym samopoczuciem następnego dnia. Wytrawne, czerwone wino pite w umiarkowanych ilościach może być korzystne dla zdrowia i wręcz wzmacniać organizm. Dodatkowo warto wspomnieć, że wino działa relaksująco i rozluźniająco.

Chcesz być zdrowy i już nigdy nie chorować? Pozbądź się dolegliwości raz na zawsze! Sięgnij po magazyn „Dr Medicus” – dowiedz się, co jeść i jak dbać o kondycję organizmu. Poznaj szokujące fakty na temat niebezpiecznych praktyk koncernów farmaceutycznych oraz producentów żywności. Nie czekaj, aż coś się stanie. Działaj teraz! Chroń siebie i swoich najbliższych!