Kakao – jeść czy unikać?

Trudno znaleźć osobę, która nie lubi czekolady. Głównym składnikiem tego słodkiego przysmaku jest kakao, którego co roku pozyskuje się ogromne ilości. Nic też dziwnego, że miłośnicy czekolady nierzadko pragną spróbować proszku kakaowego, co niekiedy budzi pewne obawy związane z jego wpływem na zdrowie. Czy są one słuszne?

Dlaczego kakao budzi emocje?

Proszek kakaowy jest naturalnym składnikiem czekolady, a więc produktu, co do którego istnieją pewne wątpliwości. Ponadto jest dodawany do wielu domowych wypieków, które są kaloryczne. Aby poznać właściwości proszku kakaowego musimy jednak spojrzeć tylko na niego, bez uwzględniania innych produktów, z którymi bywa on łączony. W takim przypadku okazuje się, że obawy dotyczące tego produktu są całkowicie bezpodstawne. Pogląd, że kakao szkodzi to powszechny mit. Co więcej, jego wpływ na zdrowie człowieka jest jak najbardziej pozytywny.

Czym jest kakao?

Kakaowiec pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. Był tam uprawiany już w czasach starożytnych. Ziarna kakaowca cieszyły się dużym uznaniem wśród Majów oraz Azteków, którzy sporządzali z nich napój spożywany podczas obrzędów religijnych. Do Europy trafił on za sprawą Krzysztofa Kolumba, gdzie upowszechnił się na dworach w XVII w.

Proszek kakaowy pozyskiwany jest z fasoli kakaowej. Roślina ta jest tak bogata w składniki odżywcze, że jej ziarna można uważać za jedne z najzdrowszych na świecie. Zawierają one mnóstwo przeciwutleniaczy (m.in. resweratrol, który pomaga chronić przed chorobami układu krążenia) i minerałów: żelazo, cynk, potas oraz wapń. Kakao pomaga również zmniejszyć poziom cholesterolu o niskiej gęstości lipoprotein oraz obniżyć ciśnienie krwi.

Skąd przekonanie o szkodliwości kakao?

Skoro ziarna rośliny, z które pozyskiwany jest proszek kakaowy, są aż tak zdrowe, to skąd rodzi się przekonanie o jego szkodliwości? Otóż istnieją dwa główne powody. Po pierwsze, proszek kakaowy jest składnikiem większości produktów czekoladowych, a większość ich jest rzeczywiście niezdrowa. Szkodliwość ta wynika jednak głównie z tego, że produkty te zawierają duże ilości cukru. Warto również dodać, że proszek kakaowy, który nie jest najwyższej jakości, może faktycznie być mniej zdrowy niż powinien być. Po drugie, istnieje różnica pomiędzy kakao a produktami kakaowymi. Kakao to bowiem najczystsza forma, pozyskiwana z ziaren, z kolei produkty kakaowe uległy już przetworzeniu – suszeniu lub fermentacji. Rezultatem tych różnych procesów jest to, że w przypadku kakao więcej naturalnych składników odżywczych pozostaje nienaruszonych.

Pomimo skrajnych emocji jakie budzi proszek kakaowy, możemy powiedzieć, że jest to substancja, która ma pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Jej składniki wspomagają leczenie wielu chorób i chronią przed zachorowaniem. Musimy jednak pamiętać, że najkorzystniejszy wpływ na zdrowie ma kakao najwyższej jakości. Warto o tym wiedzieć robiąc zakupy. Więcej na temat naturalnych produktów i ich właściwości przeczytasz w najnowszym numerze magazynu „Dr Medicus”.