6 naturalnych substancji lepszych od leków

6 naturalnych leków

Czy wiesz, że większość leków, które znajdują się w Twojej apteczce, da się zastąpić ich naturalnymi odpowiednikami? Nie musisz codziennie łykać garści pastylek o dziwnym kształcie i kolorze. Wystarczy, że starannie przeszukasz swoją kuchenną szafkę, a znajdziesz tam całe mnóstwo równie mocnych specyfików.

1. Awokado

Wartość odżywcza awokado jest naprawdę imponująca: witaminy K, C, E, B5 i B6 plus kwas foliowy i wysoka zawartość potasu. Owoce awokado są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które dobrze wpływają na serce. Do ich jedzenia zachęca także wysoka zawartość antyoksydantów.

W rezultacie osoby często spożywające awokado są w stanie zredukować zły cholesterol o 22%, a dobry cholesterol zwiększyć o 11%. Inne badania wykazują, że ekstrakt z awokado pomaga zwalczyć wzrastające komórki prostaty.

Awokado możesz w prosty sposób wprowadzić do swojej diety robiąc z niego sałatkę z pomidorami i mozzarellą albo poprzez dodanie guacamole do codziennych przekąsek.

2. Kurkuma

Dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom znana była już w starożytnych Indiach. Naukowcy udokumentowali, że kurkuma efektywnie zapobiega rozwojowi ponad 500 chorób. Jej największy wpływ udowodniono w przypadku walki z: chorobą Alzheimera, rakiem piersi, rakiem jelita grubego, uszkodzeniami DNA, zapaleniami, uszkodzeniami wątroby, stresem oksydacyjnym oraz szeroko pojętymi guzami.

Kurkuma jest bardzo popularną przyprawą w kuchni indyjskiej. Uważa się, że dodanie jej do diety jest skuteczne przy łagodzeniu przewlekłego bólu. Jej efekty są zbliżone do tych powodowanych przez leki niesteroidowe, przeciwzapalne. Tyle, że w przeciwieństwie do tego typu medykamentów, przy ograniczonym stosowaniu, kurkuma nie wywołuje skutków ubocznych.

6. Szpinak

To ciemnozielone liściaste warzywo odgrywa ogromną rolę w procesie zapobiegania cukrzycy, rozwojowi raka i niskiemu ciśnieniu krwi.

Dzięki wysokiej zawartości witaminy K pomaga zminimalizować ryzyko złamań kości. Natomiast bogactwo błonnika skutecznie zwalcza zaparcia. Istnieje bardzo wiele właściwości prozdrowotnych szpinaku i aż ciężko uwierzyć, że jego jedna szklanka to zaledwie 27 kalorii.

Które owoce pomogą Ci skutecznie przeciwdziałać nawet najcięższym chorobom? Jakiej przyprawy użyć, by trzykrotnie zmniejszyć ryzyko nowotworu? Jakich produktów naturalnych nie wolno Ci łączyć z lekami? Czego nie dowiesz się od swojego lekarza?
 

Nie czekaj dłużej, już teraz pobierz darmowy raport, który pomoże Ci uchronić się przed nieuczciwymi praktykami przemysłu farmaceutycznego:

Poniżej wpisz adres email, na który wyślemy Twój darmowy raport i dowiedz się:

  • Kto tak naprawdę przepisuje Ci leki (i dlaczego jest to przedstawiciel firmy farmaceutycznej, a nie… lekarz?)

  • Jakie 9 niebezpiecznych błędów popełniasz przyjmując leki i które z nich mogą okazać się tragiczne w skutkach?

  • Jakie intrygi knują politycy głównych partii, aby ukryć fakt, że lekarze niepotrzebnie faszerują Cię lekami?