3 najzdrowsze zamienniki cukru

zamienniki cukru

Cukier nie bez powodu nazywany jest białą śmiercią lub słodką trucizną. Składa się z czystych węglowodanów i nie zawiera żadnych witamin, minerałów, ani białka. Co ciekawe, jest trzecim, obok alkoholu i papierosów, najbardziej uzależniającym środkiem spożywczym na świecie. A znaleźć go można niemal wszędzie… Jak zatem ograniczyć jego spożycie?

Jakie zamienniki cukru są najzdrowsze? 1

1. Stewia

To południowoamerykańska roślina2, która jest ponad 300 razy słodsza od cukru, a co najważniejsze – nie zawiera żadnych kalorii i nie powoduje próchnicy. Dodatkową zaletą stewii jest także fakt, że może ona być stosowana przez diabetyków oraz osoby chore na fenyloketonurię. Można ją kupić w sklepie ze zdrową żywnością lub wyhodować samodzielnie w domu.

2. Ksylitol, czyli cukier brzozowy

Wyglądem i smakiem przypomina biały cukier, ale jest od niego zdecydowanie mniej kaloryczny. Co ważne, ma także bardzo niski indeks glikemiczny i nie powoduje wzrostu stężenia insuliny we krwi. Pozytywnie pływa także na zdrowie i higienę zębów, ponieważ obniża stężenie szkodliwych bakterii namnażających się w jamie ustnej.

3. Glicyryzyna

Jest pozyskiwana z korzenia lukrecji o słodkości ponad 100 razy większej niż dobrze nam znany biały cukier. To właśnie dlatego wykorzystuje się ją do produkcji większości słodyczy. Ponadto roślina ta wykazuje silne działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz antywirusowe.

Chcesz dowiedzieć się więcej o najzdrowszych zamiennikach cukru? Sięgnij po najnowszy numer miesięcznika Dr Medicus!

1 J. Myszkowska-Ryciak, A. Harton, D. Gajewska, S. Bawa, Środki słodzące w profilaktyce i leczeniu otyłości, Poznań 2010, s. 365

2 K. Świąder, B. Waszkiewicz-Robak, Substancje intensywnie słodzące – korzyści i zagrożenia, Warszawa 2011, s. 392