10 produktów spożywczych, które uratują Ci życie

Popularne powiedzenie głosi, że człowiek jest tym, co je. Zdanie to zwykle przekłada się na obserwacje dotyczące naszego wyglądu zewnętrznego, tymczasem jest ono prawdziwe również w odniesieniu do mózgu i pamięci! W tym powstrzymywania demencji starczej i choroby Alzheimera.

Z ryzykiem rozwoju demencji, choroby Alzheimera oraz drastycznego osłabienia pamięci wiąże się wiele czynników składających się na nasze codzienne życie. Ruch fizyczny, zmiany o podłożu genetycznym czy zaburzenia właściwej pracy serca mogą odbić się na naszych zdolnościach umysłowych i dać początek poważnym ubytkom pamięci. Coraz więcej badań wskazuje jednak również inną przyczynę możliwych uszkodzeń – jest nią niewłaściwa dieta.

Okazuje się bowiem, że określonego typu produkty spożywcze mogą korzystnie wpływać na zmniejszanie ryzyka wystąpienia demencji lub odwrotnie, znacząco je zwiększać. Unikać należy przede wszystkim potraw tłustych, smażonych na głębokim oleju i ciężkostrawnych oraz żywności przetworzonej. W jej miejsce, na naszych stołach zagościć powinny:

 

Ryby

Są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. Badania wykazują, że osoby, które spożywają ryby co najmniej raz w tygodniu mają zwiększoną ilość substancji szarej w swoich mózgach. Co to właściwie oznacza? Otóż w obrębie substancji szarej funkcjonują najważniejsze ośrodki nerwowe. To właśnie one kontrolują pracę organizmu i odpowiadają za umiejętności charakterystyczne wyłącznie dla gatunku ludzkiego. Czyli przede wszystkim: myślenie abstrakcyjne, planowanie działań oraz pisanie, czytanie oraz zapamiętywanie. To, jak bardzo jesteśmy świadomi oraz na ile potrafimy kontrolować własne ciało zależy właśnie od sprawności komórek nerwowych. Oznacza to, że umiarkowane spożycie ryb może wystarczyć, aby zwiększyć zdrowie mózgu w okresie późnego życia.

 

Ciemnozielone Warzywa

Warzywa takie jak brokuły, zielona fasola, groszek, szpinak czy kapusta to bomby witaminowe. Są one niezwykle bogate w składniki odżywcze – zwłaszcza zaś witaminę K. Jedną z podstawowych korzyści, jakie możemy uzyskać, dzięki jedzeniu tego typu warzyw jest znaczące poprawienie naszej pamięci i zwiększenie „mocy obliczeniowej” mózgu. Badania wykazały, że osoby w wieku 50+, które zjadały minimum 2 porcje liściastych zielonych warzyw dziennie, uzyskiwały zdolności poznawcze podobne do tych, które miały osoby 10-15 lat młodsze od nich.

 

Jagody

Jagody, jagody acai, truskawki, maliny, jeżyny. Są pełne najróżniejszych substancji odżywczych i fitochemikaliów. Te drugie, choć nazwa może być myląca, są niezwykle ważne dla naszego organizmu. Zazwyczaj są to przeciwutleniacze, acz nie zawsze. Niektóre pełnią funkcję hormonów, inne natomiast stymulują enzymy. Pomagają zapobiegać zapaleniom, a nawet chronić komórki przed uszkodzeniami mózgu.

 

Czerwone wino

Przeciwutleniacze w czerwonym winie mogą doskonale powstrzymywać procesy związane z utratą pamięci. Naukowcy zalecają wypijanie jednej lampki wina dziennie.

 

Orzechy

Są bogate w błonnik, witaminę E i wielonienasycone kwasy tłuszczowe – czyli składniki odżywcze, odgrywające kluczową rolę w nauce i utrzymywaniu mózgu we właściwej kondycji w długiej perspektywie. Orzechy włoskie są szczególnie zdrowe. Jednakże zaleca się spożywanie garstki wszelkiego rodzaju orzechów każdego dnia.

 

Fasola i rośliny strączkowe

Ciecierzyca, fasola, czarna fasola czy soczewica są bogate w korzystne dla mózgu składniki odżywcze, przeciwutleniacze, białko oraz żelazo. Osoby, które utrzymują dietę bogatą w fasolę i rośliny strączkowe, znacząco zwiększają swoje szanse na długie życie w zdrowiu i zmniejszają ryzyko udaru mózgu.

 

Kawa i herbata

Wypicie filiżanki kawy czy herbaty to dla wielu z nas element codziennej rutyny. Nie wydaje się on nam jakimś szczególnym wyczynem. A już na pewno nie czymś wielce korzystnym dla zdrowia. A jednak. Okazuje się, że ten prosty rytuał może bardzo wiele zmienić w kontekście naszego zdrowia. Badania pokazują, że osoby, które wypijają ok. 3 filiżanek kawy dziennie są znacznie mniej podatne na rozwój demencji w późniejszym okresie swojego życia. Trzy filiżanki, to jednak maksimum, na jakie powinniśmy sobie pozwalać. Pamiętajmy o tym, że większa ilość kawy jest zasadniczo szkodliwa dla serca.

 

Ciemna czekolada

Ciemna czekolada nie wydaje się kąskiem przesadnie atrakcyjnym. O wiele lepiej z naszymi kubkami smakowymi współgrają jej wszelakie odmiany słodkie – orzechowe, karmelowe, truskawkowe czy wiśniowe. No, ale cóż. Tak to już w życiu jest, że najzdrowsze dla nas bywa przeważnie to, co niekoniecznie jest najsmaczniejsze. W przypadku ciemnej czekolady zasada ta wydaje się sprawdzać szczególnie często. Udowodniono, że czekolada ciemna poprawia przepływ krwi do mózgu, zwiększa zdolności do zapamiętywania i znacząco ułatwia skupianie się na ważnych kwestiach.

 

Kurkuma

Przyprawa ta jest przede wszystkim bogata w substancję przeciwzapalne. Wykazano jednak również, że kurkumina niszczy płytki beta-amyloidowe, które powodują chorobę Alzheimera.

 

Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek ma wyjątkowo dobry wpływ na naszą zdolność do zapamiętywania i uczenia się. Ponadto udowodniono, że zmniejsza ona znacząco stany zapalne mózgu oraz aktywuje procesy, który ułatwiają usuwanie zanieczyszczeń i toksyn z organizmu, prowadzących do rozwoju choroby Alzheimera.


Dziesięć wymienionych wyżej produktów można bez najmniejszego problemu dodać do codziennej diety, nie zmieniając przy tym zasadniczo swojego stylu życia, ani tym bardziej miejsca, w którym robimy zakupy. Naukowcy zgadzają się, że mogą mieć one zasadniczy wpływ na utrzymanie sprawności umysłowej i doskonałej pamięci na stare lata. Osobom młodszym pomogą natomiast chronić się przed zmianami w korze mózgowej. Dodaj je do swojej codziennej diety i uważnie obserwuj efekty.

Więcej o sposobach na skuteczną poprawę kondycji własnego umysłu i zapewnienie sobie zdrowia na długie lata dowiesz się z biuletynu „Dr Medicus”. Zobacz jak otrzymać prenumeratę. Nie pozwól, by to choroba decydowała za Ciebie!